İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DOLMABAHÇE SARAYI

Son güncelleme tarihi 11 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Çocukluğunda ilk ve ortaokulda her İstanbullunun mutlaka gittiği benim ise defalarca gittiğim muhteşem yapıdan bahsetmek istiyorum bu yazımda. Uzun yıllar sonra ilk defa bu yaz gittim, daha bilinçli bir göze bakınca dedim ki Paris Opera Binası yanında halt yemiş. Her yerini çok büyük dehşetle gezdim bu sefer. Avrupa’da abartılmış ihtişamlı yerleri bakınız; Vatikan Sistine Şapeli, Paris Opera Binası, Milano Duomo Katedrali gibi yerleri gezdikten sonra bizde onların kat kat daha güzeli varmış dedim. Dışı sizi içi beni yakar. Ve tabi ki de pazarlamayı genel olarak beceremememizden ötürü herkes Paris’i tercih ediyor. Şimdi haklı isyanımdan sonra gelelim biraz Dolmabahçe hakkında bilgi vermeye.

DOLMABAHÇE SARAYI TARİHİ

Boğazın kenarına yerleşmiş olan bu gösterişli yapı 1843-1856 yılları arasında 1. Abdülmecit tarafından inşa edilmiştir. Dönemin en gözde mimarlarından Ermeni asıllı Garabet Balyan ve oğlu Nikoğos’un geleneksel Osmanlı mimarisini Rokoko, Barok ve Neo-Klasik gibi batı kökenli yaklaşımlarla sentezlemesi ile ortaya konmuştur. Oldukça gösterişli olan saray çöküşte olan Osmanlı ekonomisini zorlamış ve büyük ölçüde Avrupa bankalarının kredileri ile yapılmıştır. 5,000,000 altına mal olduğunu da belirtelim. Ayrıca dünyanın en büyük saray içi balo salonuna sahiptir. Tamamlanmasının ardından yanında sönük kalan Topkapı Sarayı’ndan taşınan hanedan halkı buraya taşınmış ve 1924’de kadar da Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olmuş.




1927-1949 arasında da Cumhurbaşkanlığı makamı olarak hizmet vermiş. 1984’te de müze-saray olarak hizmete açılmış. Sarayda 285 oda ve 43 salon bulunmaktadır. Buranın bizim için bir başka manevi değerine gelirsek Atatürk’ün vefat ettiği yerdir burası. 1938’de 71 nolu odada Ata’mız veda ettiği andaki gibi kalmış bu oda ve hala 10 Kasım’da tıklım tıklım dolar…

Şimdi duygusallıktan çıkıp Dolmabahçe Sarayı’nın Bölümlerine biraz bakalım.

Dolmabahçe’nin ana binası Selamlık (Mâbeyn-i Hümayun), Tören Salonu (Muâyede Salonu) ve Harem-i Hümayun olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor.

DOLMABAHÇE SARAYI BİLET FİYATLARI

Öncelikle şunu belirteyim, biletler sadece girişte satılıyor. İnternet üzerinden satılmıyor.




3 farklı bölüme de farklı fiyat tarifeleri uygulanıyor.

Selamlık (Tam)60 TL

Selamlık (İndirimli)30 TL

Harem (Tam)40 TL

Harem (İndirimli)20 TL

Selamlık + Harem (Tam)90 TL

Selamlık + Harem (İndirimli)45 TL

Ayrıca 10 kasımda müze ücretsizdir.

Müze Kart geçerli Değil.

DOLMABAHÇE SARAYI ZİYARET SAATLERİ

09:00-16:00 arası pazartesi günleri hariç her gün açık.

DOLMABAHÇE SARAYI’NA NASIL GİDİLİR?

Taksim’den Dolmabahçe’ye Nasıl Gidilir?

37T – YILDIZTABYA – TAKSİM
38KT – FEVZİ ÇAKMAK – KÜÇÜKKÖY – TAKSİM
48T – HAMİDİYE MAHALLESİ – TAKSİM
49T – YEŞİLPINAR – TAKSİM

Zincirlikuyu’dan, Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye Nasıl Gidilir?
54B – KAĞITHANE GARAJI – BEŞİKTAŞ
55B – GAZİOSMANPAŞA – BEŞİKTAŞ

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.