İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BÜYÜKADA

Son güncelleme tarihi 11 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Ve ilk pandemi yazımız! Malum korona döneminde tatile gitmek sıkıntılı. İstanbul sıcağı ayrı sıkıntılı. Eeee tatil bağımlısı olmak da ayrı sıkıntılı. Tamam otelde kendimizi koruruz ama uçak, sonrasında otele varış, plaj vs derken bu sene uzaklara açılmayı kafamızdan silmeye çalıştık

Dur temmuzda azalır belki, ağustosa bakalım, eylülü bekleyelim derken yakınlarda bir yerlere kaçalım dedik. Aklımıza daha önceden de memnun kaldığımız bir yer geldi. Büyükada. Plaj var, kalacağımız yer lüks bir apart, havuzu var, merkeze dolayısı ile kalabalığa uzak. Aradığımız yer!

Hadi Büyükada’yı tanıtalım.




1- BÜYÜKADA’YA NASIL GİDİLİR?

Büyükada, İstanbul’a bağlı Prens Adaları, İstanbul Adaları ve Kızıl Adalar olarak da bilinen 9 adadan en büyüğüdür. Bu 9 adadan Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ve Sedefadasınada yerleşim vardır. Sivriada, Yassıada, Tavşan Ada ve Kaşık Adası’nda yerleşim yoktur.

Ada’lara gitmek düşünüldüğünden çok daha kolay. Her gün her saatte Bostancı’dan, Kabataş’tan, günde bir kaç sefer de Avcılar ve Bakırköy’den Şehir Hatları’nın seferleri bulunmakta. Eğer saatleri size uymuyorsa özel olan Mavi Marmara, Dentur, Prens Tur ve Turyol şirketlerinin de her saat seferleri bulunmakta. Bostancı’dan 3 çeşit sefer oluyor 1- direk Büyükada’ya giden ki bu en kısası 30 dakika kadar sürüyor. 2-Heybeliada’ya uğrayıp Büyükada’ya giden bu da 40 dakika sürüyor 3-Bütün adalara uğrayıp Büyükada’ya giden bu da 1 saat 10 dakika kadar sürüyor. Sefer saatlerini seçerken detaylı bakın ki gideceğiniz saat süpriz olmasın.




Kabataş veya Bostancı’dan Adalar’a Şehir Hatlatı 2020 detaylı seferleri için buraya tıklayıp bilgi alabilirsiniz.

Bostancı’dan direk Büyükada seferi (Ring Hattı) için buraya tıklayabilirsiniz.

Büyükada’ya giden, Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş kalkışlı MAVİ MARMARA ÖZEL VAPUR için buraya tıklayabilirsiniz.

Büyükada’ya giden, Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş kalkışlı TURYOL saatleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Büyükada’nın yokuşlu yolları

2-BÜYÜKADA’DA NEREDE KALINIR?

Bizim daha önceden de kaldığımız ve çok beğendiğimiz bir oteli size tavsiye edeceğiz. Muhteşem bir İstanbul manzarası ile kocaman bir terası var. Aynı zamanda havuz ve bütün Büyükada da ayaklarınızın altında. Biz BÜYÜKADA KARADAĞ APART OTEL’DE kaldık. farklı yerlerde hem otel hem de bizim kaldığımız apart otel kısmı var. Otelin linkini buraya bırakacağım. Sitede seçeneklerde APART – KARADAĞ APART – 2 + 1 DENİZ MANZARALI’yı seçerseniz bizim kaldığımız en güzel odayı görebilirsiniz. Otelin sitesini buraya bırakıyorum. Biz korona döneminde gittiğimiz için ayrı bir hijyenikti ama normalde de çok temiz bir apart. Terasta mangal imkanı da apartın vazgeçilmezi. 🙂 Tek bir kusuru var o da merkezden uzakta biraz. Ada olduğu için de klasik bir yokuş sorunu var. Ama Carrefour ve çoğu başka market – manav eve servis yaptığı için ( carrefour 70 lira ve üzerine ücretsiz getiriyor) sorun olmuyor.

Henüz gidip kalmadığımız ama gözüme kestirdiğim otel ise Büyükada Princess Hotel. İSteyenler burayı da inceleyebilir. Daha merkesi konumda ve otel şeklinde.

Kaldığımız Evin Manzarası

3-BÜYÜKADA’DA GEZİLECEK YERLER

1-Aya Yorgi Kilisesi

Herkesin Büyükada diyince aklına ilk gelen yerlerden biri olan bu kilise 1751 yılında inşaa edilmiş. Denizden 204 metre yüksekliktedir. Bu yükseklikten anlayabileceğiniz gibi nefes kesen yokuşara hazırlıklı olun. 🙂 İskeleden 1 saatlik bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Ama derseniz ki bisiklet ile çıkayım. Denediğim ve gördüğüm kadarıyla bisiklet size sadece yük oluyor. Her yer yokuş ve bacaklarınız bir yerden sonra pedal çeviremiyor. Yürümek zorunda kalıyorsunuz bir de üstüne bisikleti sürüklüyorsunuz yanınızda. Ama kendinize güveniyorsanız tabi ki bisiklet ile de gidebilirsiniz. Aya Yorgi Kilisesi’nin bir diğer özelliği ise Efes’teki Meryem Ana Evi ile birlikte Türkiye’deki 2 Hac noktasından biri olmasıdır. Bu yüzden de 23 nisan ve 24 eylül tarihleri arasında bölgedeki turist sayısı da artar.

Büyükada Aya Yorgi Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?

Yukarıda da belirttiğim gibi isterseniz iskeleden 1 saatlik bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Veya bisiklet ile çıkabilirsiniz. Denediğim ve gördüğüm kadarıyla bisiklet size sadece yük oluyor. Her yer yokuş ve bacaklarınız bir yerden sonra pedal çeviremiyor. Yürümek zorunda kalıyorsunuz bir de üstüne bisikleti sürüklüyorsunuz yanınızda. Ama kendinize güveniyorsanız tabi ki bisiklet ile de gidebilirsiniz.




Büyükada Aya Yorgi Kilisesi’ne otobüs var mı? Bildiğiniz üzere eskiden faytonlar vardı. Artık kaldırıldılar ve yerlerine elektrikli belediye otobüsleri geldi. Golf arabalarının büyüğü şeklinde. Bunlar ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Adakart sahiplerine fiyatı 3.5 lira İstanbulkart ile çektirecekler için ise 12 lira.

Ada Taksi diye bir seçenek de var. Bildiğimiz taksi seçeneği. Ada Taksi fiyatları ise Adalılar için taksimetre açılış ücreti 5 lira, kilometre başına ise 3 lira 10 kuruş ücret ödenecek. Adalar’a dışarıdan gelen turistler için ise açılış ücreti 15 lira ve kilometre başına ücret 12 lira olarak belirlendi. Arabalar maksimum 4 kişilik.

2- Rum Yetimhanesi

Perili Köşk olarak da anılan Büyükada’nın Manastır Tepesi’ndeki tarihi Büyükada Rum Yetimhanesi’nin etkileyici hikayesi tüyleri diken diken ediyor adeta. Tepeye tırmanmak biraz yorucu onu belirtelim önceden. Bazı kaynaklara göre Büyükada Rum Yetimhanesi Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük 2. ahşap binası olduğu söyleniyor. 1898 yılında tamamen ahşaptan inşaa edilmiş. İlk başta Prinkipo Palace Otel olarak inşa edilir ve bir kısmının casino olarak işletilmesi planlanır ama otelin Büyükada’nın ahlakını bozacağını düşünen bir kısım insanlar, dönemin Padişahı II. Abdülhamid’i ikna ederler ve padişah da binanın otel olarak işletilmesine müsaade etmez. Daha sonra Zengin bir Rum ailesi alır ve padişah da Rum Patrikhanesi himayesi altında kimsesiz çocuklara eğitim verilmeye başlanan bina, uzun bir süre Ruhban okulu olarak da hizmet verir. 1903’te ise yetimhane olarak hizmet vermeye başlar.

1.Dünya Savaşı sırasında buradaki kimsesiz çocuklar Heybeliada’daki yetimhaneye nakledilir ve buraya da Kuleli Askeri Okulu’nun mensupları yerleştirilir. Yetimhane artık askeri kışla işlevi görmeye başladı. Daha sonraki görevi ise Rusya’daki Bolşevik Devrimi’nden kaçan Rus mültecilerin sığınağı olmaktır. Ancak Ruslar, soğuktan korunmak için binanın ahşap kaplamalarını sökerek yakarlar ve bina zarar görmeye başlar. 1960 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilir ve bakımsızlıktan çürümeye başlar. Fener Rum Patrikhanesi, yetimhaneyi geri almak için AİHM’ye başvurarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dava açar. 2010 yılında sonuçlanır ve Büyükada Rum Yetimhanesi’nin tapusu resmi olarak Fener Rum Patrikhanesi’ne devredilir.

BONUS: Yetimhane olarak hizmet verdiği dönemde nedeni belirsiz bir yangın çıkar ve bir çok çocuk ölür. İçlerinden birisi ise kuyuya düşer. Kuyuya bakmak kimsenin aklına gelmez ve çocuk orada ölür. Ada halkı ise bu olaydan çok etkilenir, kimilerine göre bazı geceler yetimhaneden çocuk çığlıkları duyulmaktaymış.




Büyükada Rum Yetimhanesi’ne Nasıl Gidilir? İsterseniz 1 saatlik yürüyüş ile veya adataksiler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Tabi bisiklet kiralamak da başka bir seçenek.

3-Troçki’nin Evi

Stalin tarafından sürgün edilen Marksist aktivist ve siyasetçi Lev Troçki 1929-1933 yılları arasında bu evde kalmış. Hatta otobiyografisini ve Rus Devrim Tarihi kitabını burada yazmış. Sivastopol Köşkü olarak da bilinen evde Troçki’nin yaptırdığı doğal ıstakoz havuzu da hâlâ duruyor. 4.5 yıl burada yaşadıkatan sonra İsveç ve Fransa’ya geçmiş en son Meksika’da bir ajan tarafından balta ile öldürülmüştür. Ev şuanda ne acıdır ki harabe haldedir. Meksika’da kaldığı ev korunarak müze halindedir ama Büyükada’daki çok fazla önemli yer terk edilmiş durumdadır.

4-Hatırla Sevgili Evi

Troçki’nin evine komşu olan bu köşk, klasik bir Büyükada köşkü. Diziyi izleyenlerin oldukça ilgisini çeken bir ev.

5-Rum Panayia Kilisesi

Büyükada’da gezilecek yerler listesinde 5 numara, saat kulesinin solunda kalan küçük ama gösterişli bir kilise olan Rum Panayia Kilisesi. Panayia’nın kelime anlamı, Meryem Ana’nın Ortodoks söylemindeki lakabıdır.

6-Dilburnu Mesire Alanı

Büyükada’da gezilecek yerler listesinde 6 numara tepeden muhteşem manzarası ile mangal yapabileceğiniz Dilburnu. Kuzeyinde Değirmen Koyu, güneyinde ise Yörük Ali Koyu yer alıyor. Girişi biz gittiğimizde girişi 5 liraydı.

7-Ara Sokaklar

Ada’da yapılacak en romantik aktivitelerden biri boş boş sokak sokak yürümektir bence. Özellikle bahar ve yaz aylarında renk renk begonvillerin süslediği yürüdükçe deniz manzarasının arttığı sokaklar insana huzur veriyor. Tabiki haftasonu kalabalığı hariç. Öyle bir curcuna oluyor ki topluluğa uyup yürümek zorunda kalıyorsunuz. Ama sakin zamana denk gelirseniz her an bir evin önünde fotoğraf çekilmek isteyeceğiniz müthiş yerler göreceksiniz.

8-Meşhur Ada Dondurması

Ada’da indiğiniz anda sizi onlarca dondurmacı karşılayacak. Büyükada’da yapılmadan dönülmemesi gereken en geleneksel şeydir koca külahlı dondurmalar. Hem lezzetli hem de uygun fiyatlı.

9-Balık Restorantları

Büyükada’da balık yemeden döndüm derseniz alınırız. Fiyatları İstanbul’a oranla bir tık uygun. Her yer balıkçı olunca haliyle tabi. Bir de üstüne Carrefour’da buzluk bölümünde satılan balıklar İstanbul’un çeyrek fiyatıydı sanırım. Mesela 4 kalın dilim pembe somon 32 liraydı. Bir dahaki gidişime buzluk çanta götüreceğim.

4-BÜYÜKADA PLAJLARI / BEACHLERİ

İstanbul’un her yeri deniz olmasına rağmen denize girecek yer bulamamak da bizim beceriksizliğimiz olsun. Bunun çilesini en çok pandemi döneminde çektik. İstanbul plajları kalabalıktan korona yayadursun biz adalara kaçalım. Büyükada’da sahilinde girecek yer olmamasına rağmen, iskeleden ücretsiz kalkan botlar ile bir çok güzel plaja ulaşabilmemiz mümkün. Hadi nerelermiş bakalım.

Büyükada’da nerede denize girilir?




1-Büyükada Yörükali Plajı

Büyükada’da denize girilebilecek plajlar listesinin ilk başında deneyimlediğimiz Yörükali Plajı var. Kumlu bir plajı var. Ailelerin tercih ettiği bir yer. İskeleden ücretsiz kalkan tekneler ile ulaşabilirsiniz. Web Sitesi’ni buraya bırakıyorum.

Yörükali Plajı Giriş Ücreti: 1-20 Eylül arasında haftaiçi ve haftasonu 50 lira olarak kampanyası var.

Foto Kaynak: yorukali.com
2-Naki Bey Plajı

Büyükada’da denize girilebilecek 2. plaj, Naki Bey Plajı. Buranın en büyük avantajı adanın merkezinden 10-15dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Kumluk bir plaj yok. Ama denizi kum ve sığ. Bünyesinde büfe ve restorant hizmetleri var. Aile plajı bu yüzden damsız girilmez diye kuralı var. Web Sitesi’ni buraya bırakıyorum.

Naki Bay Plajı Giriş Ücreti: Günlük 50 lira ücreti var.

Foto Kaynak: https://nakibey.com/buyukada-nakibey-plaj-resimleri/
3-Prenses Koyu Plajı

Büyükada’da denize girilebilecek 3. plaj, Prenses Koyu Plajı. Bünyesinde büfe ve restorant hizmetleri var. Diğer plajlara olduğu gibi buraya da merkezden ücretsiz motorlar kalkıyor. Yolculuk 10 dakika sürüyor. Karadan gidilmesi biraz uzun sürüyor. Aşıklar yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. Web Sitesi’ni buraya bırakıyorum.

Prenses Koyu Plajı Giriş Ücreti: 35 lira ücreti var.

Foto Kaynak: http://www.prenseskoyu.com/Galeri#prettyPhoto
4-Aya Nikola Plajı

Büyükada’da denize girilebilecek 4. plaj, Aya Nikola Plajı. En dalgasız, sakin ve kumlu denize sahip olan bu plaja ister iskeleden motorlar ile isterseniz bisiklet ile yarım saate ulaşabilirsiniz. Plajda şemsiye, şezlong, minder ve duş hizmetleri bulunuyor.

Foto Kaynak:YoungJi Kwon / Foursquare
5-Halik Koyu Plajı

Büyükada’da denize girilebilecek en uzun en en temiz plaj burasıdır. İskeleden kalkan motorlar ile 25 dakikada ulaşabilirsiniz. Eskibağ Otel tarafından işletilen bir plajdır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.