İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

LONDRA

Son güncelleme tarihi 11 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Benim en büyük hayallerimden olan ama aynı zamanda gitmenin biraz imkânsız göründüğü hedeflerden biri daha başarıldı. Ayrıca vizesi, ülkenin pahalılığı, kur farkının yüksekliği vs. derken bir bakmışım Londra’dayım. Kuzenimle dil okulu bahanesi ile başladığımız yolculuğu kuzenimin vize alamaması ile tek başıma tamamladım. 2 hafta, ilk tek başıma bir yere gidişim ve Londra. Neyse dedim, moral bozma Şevval ve Londra’da gezilecek yerler, Londra’da yenilecek yemekler araştırması yap dedim. Tatil gözü ile bakınca çok uzun bir süre çünkü. Altını üstüne getirebilirdim. O zaman yazmaya başlayalım bakalım Londra Gezi Yazısını.

LONDRA’YA GİTMEK İÇİN HANGİ VİZE ALINMALI?

Londra’ya gitmek için almanız gereken vize İngiltere vizesidir. Peki İngiltere vizesi almak için nereye başvurulur, gerekli evraklar nedir, ücreti ne kadardır hepsini öğrenmek için İngiltere Vizesi yazımıza bakabilirsiniz.

LONDRA’YA NASIL GİDİLİR?

LONDRA’DA HAVAALANLARI

Bu bölümde size Londra’da kaç havalimanı olduğundan, Londra’da havalimanı ulaşımından, Londra uçak bileti fiyatlarında bahsedeceğim.

Sezon ortası gidiş geliş aldığım için en uygunu British Airways’ten buldum. O da tabi 2300 liraydı. Evet evet tabi çok uygun biliyorum. Onun dışında birçok havayolunun farklı havaalanlarına seferleri var. Detaylı anlatmak gerekirse;




LONDRA HAVALİMANLARI

Heathrow Havaalanı

Londra’nın 24 km batısında yer alan ve en işlek havaalanı. Londra Heathrow Havalimanına uçan havayolları: THY ve British Airways’tir ve İstanbul’dan direk uçuşları bulunuyor. 5 terminal bulunuyor. British 5’i kullanırken, Türk Havayolları 2’yi kullanıyor.

Londra Heathrow Havaalanın’dan Merkeze Ulaşım

  1. Metro

Benim de kullandığım havalimanı burası. 24 saat boyunca havalimanı içinden kalkan metro var. Bu hat ile havalimanının bulunduğu 6. Zone’dan 5,4,3,2,1 hepsine gidebilmeniz mümkün. Ben tek başıma gittim ve 2 valiz ile gittim. Londra metrosu da dünyanın en eski metrolarından olduğu için asansör her yerde yok. Benim eve varışım aşırı işkenceli olduğu için tavsiye vereceğim şimdi size. Dönüşümde öyle yaptım ve valizi hiç taşımadan gidebildim. Eviniz, oteliniz nerede olursa olsun oraya gitmek için kullanacağınız hat %90 ihtimal ile Kings Cross’tan geçiyordur. Burada inip aktarma yaparsanız hem düz hem de asansörlere denk gelerek işkence çekmezsiniz. Eğer bunu dikkate almazsanız sürekli üstünüze gelecek yoğun insan trafiğinden 4-5 merdiven indirip tekrar çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu metro tercihiniz en uygun tercihlerden biri olacaktır. Hem fiyat hem de zaman açısından.

Metro ile Heatrow Havalimanından merkeze ne kadar sürede gidilir? Yolculuk 1 saat.

  • Belediye otobüsleri

Heatrow Havalimanından merkeze en ucuza gidiş nasıl olur, pound vereceğiz sonuçta derseniz cevabı bu başlıktır. 1.50 pound ödeyerek Batı Londra’ya ulaşabilirsiniz. Güzergahlar için bu siteye bakmanızda fayda var. https://tfl.gov.uk/maps/bus

Otobüsler terminal 2ve 3’teki otobüs durağından kalkıyor. Terminaller arası Shuttle’lar var. Tamamen ücretsiz. Shuttle durağı da yazıyor orada beklerseniz geçiş yapabilirsiniz. Eğer 5. Terminalde indiyseniz. 24 saat boyunca da servis veriyorlar. Ödeme şoföre nakit olarak yapılmıyor. Temassız kredi kartınızla veya her yerde olan biletmatiklerden Oyster kart alarak ödeme yapabilirsiniz. Bunu da ileride anlatacağım.

  • Taksi

Tabiki lüks yaşamayı sevenler için her zaman tercih sebebi olan seçenek Taksi! Valla burdan gidip 50-80 pound verebilecek olan varsa helal olsun diyorum. (kalabalık gruplar konumuz dışı) Ama yeri gelmişken söyleyeyim Londra’ya gitmişken de bir ara taksiye binin. Özellikle de kraliçenin taksilerine.

  • Otobüs (belediye olmayan)

Heathrow havalimanındanmerkeze gidiş için bir diğer seçenek şehirler arası otobüs diye de tabir edebileceğimiz otobüs firmalarının sunduğu bir seçenek. National Express(11,50 pound), Megabus(7,50) ve Rail- Air(9-12 pound) firmalarının otobüsleri ile de merkeze ulaşmanız mümkün. Zaten havalimanında valiz alıp çıktığınız zaman gözünüzü dört açıp tabelaları takip edin. Otobüse ulaşmak için “Bus” veya “Coach” tabelalarını takipleyin. Terminal 2 & 3’deki Heathrow Bus Station, Terminal 4’de 13-14 numaralı peronlar, Terminal 5’de 9-15 numaralı peronlardan bilet alıp otobüslere binebilirsiniz.

Gatwick Havaalanı Ulaşım

Londra havalimanları arasında 2. sıradaki Londra’nın güneyinde yer alan Londra’nın 2. Büyük havalimanı Gatwick Airport. Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta. Pegasus ve THY’nin buraya İstanbul’dan direk uçuşları var. EasyJet’in de İzmir’den uçuşu var. Bakalım Gatwick Havalimanından şehir içine nasıl gidiliyor?

Londra Gatwick Havaalanın’dan Merkeze Ulaşım

1-Tren

Tren için iki seçeneğiniz var. Birincisi Gatwick Express treni ile merkezde Victoria istasyonuna ulaşım mümkün. Fiyatı 17.75 pound. 30 dakikada ulaşım mümkün. 15 dakikada bir tren var. Son trenler ise 00.50 ve 01.35’te. İkincisi ise First Capital Connect Treni. Merkezde London Bridge istasyonuna gidiyor. Saatte 4 kez kalkıyor. 45 dakika kadar sürüyor. Trenin gidiş geliş fiyatı 22 pound.

2- Otobüs

Ulaşım için daha ekonomik yollar nelerdir diye sorarsanız otobüs. 2 tane bilindik şirketin seferleri var: National Express ve Easybus. National Express ile kuzey ve güney Victoria’ya ulaşım mümkün. Yarım saatte bir seferleri var. Tek yön 8 pound. 1 buçuk saat kadar sürmekte. Easybus ise West Brompton / Eaaris Court’a kadar olan yolculuk 1 saat sürüyor.

3-Taksi

Taksi yaklaşık 100 pound tutmakta.

Stansted Havaalanı Ulaşım

Londra’da her şey pahalı zaten ucuz yollu bir bileti de anca Pegasus’tan buluyoruz. Pegasus da en uzaktaki havalimanına iniyor tabiki. Londra şehir merkezine yaklaşık 56 km uzaklıkta. Genellikle düşük maliyetli hava yolları kullanıyor. (Ryanair, Easyjet ve Pegasus) Pegasus; Terminal 1’i kullanıyor.

Stansted Havalimanı ulaşım seçenekleri:

1-Tren

Tren ile Liverpool Street istasyonuna ulaşımı sağlayabilirsiniz. Her 15 dakikada bir kalkıyor ve 45-60 dk. sürüyor. Bilet fiyatı: standart , tek yön 19 £ , gidiş dönüş : 32 £ (Liverpool Street içindir).Çocuk ( 5-15 yaş ) : % 50 indirimli, 5 yaş altı bedava.

2-National Express Otobüs

Burada 2 yöne gitme seçeneğiniz var birincisi Victoria otobüs durağına gidiş. (Marble Arch, Baker Str./ Gloucester palace, Golders Green üzerinden). Her 15-30 dakikada bir kalkıyor ve 80 – 90 dakika sürüyor. Bilet fiyatı tek yön : 10 – 12 pound. İkincisi ise Liverpool str. istasyonu ve Stratford’a giden 30 dakikada bir kalkan otobüs. Bu da yaklaşık 1 saat sürmekte. National Express bilet ve saatlere bakmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.




LONDRA’DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Londra Ulaşım Rehberi

Londra çok büyük bir şehir. Kalabalık, hareketli, canlı ve anlayana kadar karmaşık. Bu yüzden benim hayatımı kurtaran metro haritasını öncelikle buraya bırakıyorum.

LONDRA METROSU

Metro ağı aşırı gelişmiş durumda. 1 duraktan çok fazla metro geçiyor ve hepsi birbirine bağlantılı. Aşırı derece düzenli bir sistemleri var. Şehir planı da İstanbul’un aksine yuvarlak şekilde olduğu için çok daha uygun. Londra metrosunda metrolara arası aktarma ücretli mi? En çok merak edilen soru da bu. Bir metrodan diğerinde aktarma yaparken gişelerden dışarı çıkmıyorsunuz. Yani tekrardan kart vs. basmıyorsunuz. En son çıkacağınız zaman çıkışta kartı okutmanız gerekiyor burada bunu da söyleyeyim. Bir de İngilizler metroya subway ya da metro değil ‘Tube’ derler daha çok. Bu arada çoğu durak da tam fotoğraf çekinmelik. Aşığım Londra’ya. Hatları kontrol edebileceğiniz bir uygulama önereceğim size: “Tube Map-London Underground Routes” Tek başına metro fiyatı da 2.40 pound.

LONDRA METROSU NASIL KULLANILIR?

Londra yukarıdaki haritada da görebileceğiniz gibi (Beyaz-gri alanlar) Zone yani bölgelere ayrılmış durumda. Metro bilet fiyatları da bu Zonelara göre belirleniyor. Turistik amaçlı gidiyorsanız zaten her şey zone 1 maksimum 2’de. Ben Zone 2’de yaşadığım için Oyster kartımı ona göre almıştım. Onu da detaylı anlatacağım. Bilet almak için makinlerde Türkçe seçeneği de var yüzden korkmanıza gerek yok.

LONDRA OTOBÜSLERİ

hani hep filmlerde görürüz ya yuvarlak hatlı, çift katlı kıpkırmızı otobüsleri. Londra otobüslerinin çok büyük bölümü çift katlı. Sadece çok ara hat olan yerlerde (kaybolduğum için oralara düşmüştüm) bazen tek katlı otobüsler var. Ben ilk gittiğim gün havalimanından metroya bindim ve evin orda ilk sokağa çıktığımda karşımda duruyordu. Kendimi filmde gibi hissettim. Zaten orada kaldığım günler boyunca hep film setinde gibiydim. Genel olarak metrodan daha ucuzlar. Biniş başına 1.5 pound. Oyster Card, Travel Card da geçerli. Metro gibi bazı hatlar 24 saat çalışıyor. Bunu sürekli kontrol edebileceğiniz bir uygulama var. Adı: “Bus London-Live Tfl times and route planner”

LONDRA TOPLU TAŞIMA KARTLARI

Pound kur çok yüksek üstüne bir de Londra çok pahalı bir şehir. Haliyle toplu taşıma ücretleri de oldukça yüksek. Bunun için eğer seyahatiniz 1 haftadan uzun sürecekse kesinlikle daha avantajlı olacağınız kartlardan almak. Hatta daha az sürecekse ve çok fazla yere kısa zamanda gitmek istiyorsanız bu fazla metro kullanmanız ile mümkün olacaktır. O zaman yine kart almanız daha avantajlı olacak.

Oyster Card

Bu kart ile bütün ulaşım araçlarına (otobüs, metro, tren) binebilmeniz mümkün. Türkçe seçeneği olan makinelerden seçim yapabiliyorsunuz ya da danışma merkezlerinden (istasyonlarda var) alabilirsiniz. Seyahatiniz boyunca nereleri gezmek istediğinizi düşünüp ona göre Zone seçip almanız gerekiyor. 5 poundluk bir kart ücreti var. Ama Türkiye’ye dönerken bu ücreti geri alabiliyorsunuz. Heathrow Havaalanı / Londra Şehir Merkezi arasında ve City Havaalanı / Londra Şehir Merkezi arasında geçerli. Yani ücretsiz gidebiliyorsunuz.

İçine Travel Card yükleyebilirsiniz böylece biletler daha da ucuza geliyor. Ben haftalık Zone 1-2 arasına 36 pound civarı ödeyerek travel card ödemiştim. Oyster card almamın sebebi buradaki akbiller gibi olması. İçine yükleyip bir sonraki gidişimde vsde de kullanabilecek olmam.  Oyster Card’ın içine yükleyebileceğiniz Travel Cardları buradan bulabilirsiniz.

Buradan da sağ taraftan zonelara göre seçebilirsiniz.

London Pass

Aldığınız anda size hem ulaşım (eklerseniz) hem de önemli tursitik yerlere ücretsiz giriş imkanı tanıyan bir kart. Ücretsiz derken tabiki parayı peşin bayılıyorsunuz sonra para ödemiyorsunuz anlamında. Totelde daha karlı çıkacaksınız ama eğer gezilecek yerler listenize uyuyorsa. Buradan da bakabilirsiniz detayllı bilgi için.

1 günlük London Pass;

Yetişkinler için £69, 5-15 yaş arası çocuklar için £49.

1 günlük Oyster Card da eklerseniz yetişkinler için toplam fiyatı  £84, 5-15 yaş arası çocuklar için £55.

2 günlük London Pass ise;

Yetişkinler için £94, 5-15 yaş arası çocuklar için £69.

1 günlük Oyster Card da eklerseniz yetişkinler için toplam fiyatı  £114, 5-15 yaş arası çocuklar için £82.

3 günlük London Pass;

Yetişkinler için £114, 5-15 yaş arası çocuklar için £84.

1 günlük Oyster Card da eklerseniz yetişkinler için toplam fiyatı  £144, 5-15 yaş arası çocuklar için £103.

6 günlük London Pass,

Yetişkinler için £154, 5-15 yaş arası çocuklar için £114.

1 günlük Oyster Card da eklerseniz yetişkinler için toplam fiyatı  £199, 5-15 yaş arası çocuklar için £145.

10 günlük London Pass,

Yetişkinler için £184, 5-15 yaş arası çocuklar için £139.

1 günlük Oyster Card da eklerseniz yetişkinler için toplam fiyatı £239, 5-15 yaş arası çocuklar için £194.




LONDRA’DA NEREDE KALINIR?

Tabi ki ulaşımdan kısayım zaten az kalacağım derseniz Zone 1’de kalmanız avantajlı olacaktır. Ama tabi ki de fiyatlar ciddi derecede yüksek. Airbnb’den ev bakmak en ideali. Aşağıda gösterdiğim harita ve biraz daha ilerileri en ideal yerlerdir. Ama zone 2’de de çok rahat bir şekilde kalabilirsiniz. Ben Archway’de baya bir kuzeyde Zone 2’de kalmıştım. Arsenal’in stadının orada ve gayet güvenilirdi. Otel tavsiyesi verecek olursak:

Hyde Park yakınında The Montana Hotel

Daire isteyenlere Chelsea Cloisters

Mowbray Court Hotel

Londra’da nerede kaldım?

Ben Archway tarafında kaldım. Tam bir İngiliz eviydi. Fotoğrafları bırakıyorum.

LONDRA’DA GEZİLECEK YERLER

En sevdiğim bölüme geldik. Londra’yı karış karış gezdiğim için bu yazıyı yazmaya aslında çok üşeniyordum. Çok yer birikti diye. Artık heveslendim ve başlayalım bakalım.

MÜZELER

Ücretsiz Müzeler

1- British Museum

Londra’nın en sevdiğim yanı ücretsiz bir çok müzesinin ve açık alanlarının olmasıdır. Bunların en başında gelen ise British Museum’dur. Hadi British Museum hakkında bilgi vermeye başlayalım. 7 milyon esere sahip olan bu görkemli müze Sir Hans Slome sayesinde kurulmuştur. 1660-1753 yılları arasında 70 bin parçalık sanat koleksiyonu yapan soylu koleksiyoncu ölünce mirası İngiliz Devletine kaldı. Böyle bir büyük miras kalınca devlet de demişki bari müze kuralım. Üstüne bir de Edward ve Robert Harley kardeşlerin el yazması, sikke ve antikalardan oluşan eserler eklenince müzenin açılması için her şey tamamlandı. Eserlerin bir çoğu hediye, miras, satın alma ya da dünyanın farklı yerlerinden kaçırılma yoluyla elde edildi. Özellikle Mısır bölümü ve bizden, Bodrum’dan kaçırılan dünyanın 7 harikasından biri sayılan Halikarnassos Mozelesi oldukça üzüyor. British Museum, eskiçağ yapıtları bölümü, sikkeler ve madalyalar bölümü, baskılar ve çizimler bölümü ve insanlık müzesi adı altında sergilenen etnografi bölümü olmak üzere toplam dört bölümden oluşuyor. Müzede genel olarak tüm dünyanın en çok ilgisini çeken dört başyapıt var: Rosetta Stone (2200 yıllıktır, Elgin Mermerleri (Elgin Marbles), Büyük Mahkeme (The Great Court) ve artık müzeye ait olmayan Büyük Ferman (Magna Carta).

Gitmişken tamamen gezmek için 3 saatinizi ayırmanız gerekecektir. Çok büyük bir müze. Benim en çok beğendiğim kısımlar Mısır bölümündeki firavunlar oldu. Ben tamamen gezmek için 3 kere gittim. Okulumun arka sokağında olduğu için tabi. Demem o ki mutlaka gidin. Bir de hemen çıkışındaki hediye dükkanlarından biblo tarzı çok muhteşem şeyler var. Ben 4-5 parça almıştım ve genele göre fiyatları ucuz. Klasik telefon kulübelerini en ucuz orada gördüm.

  • British Museum Adres: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG, İngiltere British museum’a nasıl gidilir? Metro ile British Museum’a gitmek için Totthendam Court, Goodge Street, Holborn, Russel Square duraklarında inebilirsiniz.
  • British Museum Ziyaret Saatleri: 10.00–17.30
  • British Museum Biletleri: Tamamen ücretsiz.

2- National Gallery

Biraz da National Gallery hakkında bilgi verelim. 1824 yılında kurulan 2300’den fazla esere sahip bir galeri. Yılda 6.4 milyon ziyaretçi alarak dünyanın en çok ziyaret alan müzeleri arasında geliyor. National Gallery’de kimlerin eseri var derseniz: Van Eyck, Botticelli, Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Bruegel, Titian, Caravaggio, Rubens, Van Dyck, Velázquez, Rembrandt, Vermeer, Goya, Turner, Rousseau, Ingres, Degas, Cézanne, Pissarro, Seurat, Monet, Renoir ve Van Gogh gibi pek çok ressamın eseri var. Resimlere ilginiz varsa kesinlikle görmelisiniz. Benim çok çok ilgim olmamasına rağmen atmosferi çok hoşuma gitmişti. Çıkışta da St James’s Park, Green Park veya Hyde Park’a gidebilirsiniz. Çok yakınlar.

  • National Gallery Adres: Trafalgar Square, Charing Cross, London WC2N 5DN, Birleşik Krallık. National Gallery’e metro ile nasıl gidilir? En yakın istasyon Charing Cross.
  • National Gallery Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00
  • National Gallery Biletleri: Yine ücretsiz bir İngiliz müzesi.

3- Londra Doğa Tarihi Müzesi

Londra’nın en büyük müzelerinden bir diğeridir. Müzede tam 28 milyonu böcek, 55 milyon hayvan, 9 milyon fosil, 6 milyon bitki, 500 bin üzerinde mineral ve kayaç ile 3200 meteorit barındırır. Kırmızı, mavi, yeşil ve turuncu olmak üzere 4 bölüme ayrılmıştır müze. Kırmızı bölgede dünyanın oluşumundan bu yana geçirdiği değişimler  anlatılır. Mavi bölgede dinozor galerisini, denizomurgasızları, balık, amfibi ve sürüngen galerisini, insan biyolojisi galerisini, memeliler galerisini ve doğa resimleri galerisini barındırır. Yeşil bölgede yaşam, evrim, gezegenimiz ve çevre hakkında bilgiler veren galeriler bulunur. Son  bölge  olan  turuncu  bölge  ise  vahşi  yaşam  bahçesi  ve  Darwin merkezini barındırır. Özellikle çocuklara yönelik çok güzel bölümler var. Müzenin girişinde tavanda asılı olan dinazor iskeleti çok ütopiik bir atmosfer oluşturuyor. Yukarıya çıkıp resim çekilmeden Londra’dan dönenleri de dövüyorlar haberiniz olsun.

  • Natural History Museum Adres: Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5BD, Birleşik Krallık . National Gallery’e nasıl gidilir? National Gallery için hangi metroda inmeli? South Kensington durağı en yakın duraktır.
  • Natural History Museum Ziyaret Saatleri: 10:00 – 17:50
  • Natural History Museum Biletleri: Ücretsiz bir müze.

4- Tower Bridge

Ben Tower Bridge’i ücretsiz kısma almak istedim çünkü kulelerine çıkmayı mantıksız buluyorum. Üstünden geçmek de zaten ücretsiz. 1886-1894 yılları arasında 8 yıl gibi kısa bir sürede yapılmış. Nehir geçişi sorununa çözüm bulması amacı ile yapılmıştır. Köprüsü açılır kapanır çok portatiftir. 🙂 Gotik mimarisi ile Londra’nın simgesi olmuş durumdadır. Gitmişken görmeden gelmeyin.

  • Tower Bridge Adres: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP, Birleşik Krallık
    Tower Bridge’e nasıl gidilir? Tower Bridge en yakın metro istasyonu hangisidir? London Bridge ya da tam karşı tarafındaki Tower Hill istasyonunu kullanarak ulaşabilirsiniz.
  • Tower Bridge Ziyaret Saatleri: 09:30 – 17:00 arası
  • Tower Bridge Bilet: Köprünün üstünden geçiş ücretsiz. Kulelere ve üst köprüye çıkmak isterseniz: Yetişkin £9,80, 5-15 yaş arası çocuklar £4,20, 2 yetişkin ve 1 çocuk £20, 2 yetişkin ve 2 çocuk £22, 5 yaş altı ücretsiz

5- Victoria Ve Albert Müzesi

5000 yıllık zaman dilimine ait eserlerin bulunduğu müze 1852 yılında Prince Albert ve Kraliçe Victoria’ya atfen yapılan kısaca V&A Müzesi denir. Restorasyonda bizi geçen İngiltere sağolsun burası da şuan restorasyonda. Müzede Ortaçağ ve Rönesans galerilerinden, mücevherat, mimarlık ve tasarım galerilerine İngiliz tarihine tanıklık eden 2.3 milyon parça var. Biz üniversiteden arkadaşlarla gezerken girmiştik. Kapıdaki tatlış mı tatlış siyahi bir güvenlik bize nereden geldiğimizi sordu. Türkiye diyince o kada tatlı bir şekilde Türkçe konuşmaya başladı ki hepimiz şoka girdik. Meğer İstanbul’da bir süre çalışmış daha sonra İngiltere’ye gitmiş. Türkiye’yi çok sevdiğini de defalarca söyledi.

  • Victoria ve Albert Müzesi Adres: Cromwell Rd, Knightsbridge, London SW7 2RL. En yakın durak South Kensington.
  • Victoria ve Albert Müzesi Ziyaret Saatleri: Her gün 10.00 – 17.45 arası, cuma günleri 10.00-22.00 saatleri arasında açık.
  • Victoria ve Albert Müzesi Biletleri: Girişler ücretsiz.

6- Big Ben

Londra’nın en önemli simgelerinden birini daha anlatma vakti. Ücretsiz müze kısmına aldım çünkü içine girilemiyor sadece dışarıdan seyri var. Sen kalk 176 yıllık kulenin tadilat yıllarına denk gel. Neyse nasılsa Londra’ya bir daha çok gideceğim. Asıl adı Elizabeth Kulesi olmasına rağmen zamanla içindeki çana verilen isim yani Big Ben olarak anılmaya başlanmış. Bu çanın bu kadar abartılmasının sebebi ise 13 toncuk olmasıdır. Bu kule parlamento binasının bir parçasıdır. İlk olarak 1288 yılında inşa edilmiştir. 1834 yılında çıkan yangında Westminster Sarayı yok olunca yerine parlamento binasının yapılmasına karar verilmiş. Bir de yanına saat kulesi yapılmış. Elizabeth Kulesi 96 metre yüksekliğindedir. İçindeki çana gelecek olursak tam 2 kez kırılmıştır. Bu yüzden de özel günler dışında çalınmamıştır. Çalındığında da 14 kilometre mesafeden duyulabiliyor. Şuanda da tekrar sağlamlaştırma restorasyonuna giren kule için tam 30 milyon sterlinlik bir bütçe ayrılmıştır. Restorasyonda olmasa bile zaten saat kulesinin içi güvenlik kaygıları sebebiyle ziyaretçilere kapalı tutuluyor. Big Ben’e ulaşabilmek için içerde 334 basamak tırmanmak gerekiyor. Sadece bazı zamanlarda basın ve özel kişilerin girmesine izin veriliyor. Ama Westminster Sarayının bir parçası hemen aşağıda ücretli müzelerde de onu anlatacağım.

  • Big Ben Adres: Westminster, London SW1A 0AA, Birleşik Krallık. Big Ben’e nasıl gidilir? Big Ben’e giden metro hangisi? Big Ben’e gitmek için hangi durakta inilir? Westminster Station’da inmeniz gerek. En güzel tabelalı tube durağıdır bir de. Çıkışta hemen arkanızda Big Ben sizi bekliyor olacak.
  • Big Ben Biletleri: Big Ben’in içine giriş yok. Bağlı olduğu Westminster Sarayı ziyaret bilgilerini de aşağıda vereceğim.
Ücretli Müzeler

Gelelim biraz da para vermeye değer Londra müzelerine.

1- Westminster Sarayı

Parlamento Binası veya Westminster Sarayı olarak bilenen yapı Thames Nehrinin kuzeyine kurulmuştur. Avam Kamarası ( Seçimle iş başına gelen milletvekilleri) ve Lordlar Kamarası’na (Lord, Dük, Baron gibi soyluların) ev sahipliği yapmaktadır. Big Ben gibi 1834 yılında yaşanan büyük yangın ile neredeyse yok olmuştur. Daha sonra sarayın restorasyonu için Sir Charles Barry isimli mimar görevlendirilmiş ve günümüzdeki Gotik görüntüsünü almıştır. Yaklaşık 1.100 odası, 100 merdiven çıkışı ve toplamda 4.8 kilometreyi bulan uzun koridorları vardır.

Westminster Sarayı Adres: Westminster, London SW1A 0AA, Birleşik Krallık. Westminster Sarayı’na nasıl gidilir? Westminster Sarayı’na giden metro hangisi? Westminster Sarayı’na gitmek için hangi durakta inilir? Westminster Station’da inmeniz gerek. Yukarıda da belirttiğim gibi en güzel tabelalı tube durağıdır bir de. Çıkışta hemen arkanızda Big Ben sizi bekliyor olacak.

  • Westminster Sarayı Ziyaret Saatleri: Saraya girişler 09.00 – 17.00 arasında.
  • Westminster Sarayı Biletleri: Yetişkinler için online biletler 25,50 Pound, gişeden alırsanız 28 Pound. Öğrenciler ve 60 yaş üstü ziyaretçiler için online biletler 21 Pound, gişeden alırsanız 23 Pound. 5–15 yaş arası çocuklar için online biletler 11 Pound, gişeden 12 Pound.

2- London Eye

Tüm Londra’yı görebileceğiniz devasa bir dönme dolap düşünün. 135 metre yükseklikte, 90 metre genişliğinde Londra’nın gözü. Böyle dönme dolap dediysek 32 tane kapalı kapsüle sahip ve her biri 25 kişi alabiliyor. Devasa boyut belki şimdi daha çok kafanızda canlanır. Açık havalarda 40 kilometreye kadar görebileceğiniz bir Londra manzarası var. Binmek isterseniz eğer sabah erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim çünkü çok kalabalık oluyor.

  • London Eye Adres: Lambeth, London SE1 7PB, Birleşik Krallık. London Eye’a en yakın metro istasyonu Waterloo, sonrasında Embankment, Charing Cross, Westminster İstasyonları geliyor, maksimum 5–10 dakikalık yürüme mesafesinde.
  • London Eye Çalışma Saatleri: Her gün 10:00 – 20:30 arasında çalışmakta.
  • London Eye Biletleri: Standart London Eye bileti internette 22,95 Pound, gişede 27 Pound. Fast Track bilet (kuyrukta beklemeden giriş) internette 33,30 Pound, gişede 37 Pound.

3-Buckingham Sarayı

Belki de listenin en başında olması gereken yer. İngiliz monarşisinin mütevazi evi! Bunu yazarken de Harry ve Meghan’ın kraliyet ailesinden ayrılığı gündemi karıştırıyor. İngiliz Kraliyeti’nin resmi konutu olarak hem Kraliçe ve yanındaki ofis çalışanları, hem de ev hizmetlileri olarak yaklaşık 500 kişiyi barındıran küçük bir aile. Sarayda resmi görüşmeler, toplantılar haricinde davetler ve balolar da düzenleniyor. Buckingham Sarayı, Kraliçe Victoria, döneminde daha da genişletilmiş olup Victoria, sarayda hükümdarlığı boyunca sayısız kostüm partileri, konserler ve etkinlikler düzenledi. Bugün Buckingham Sarayı bahçesinde gördüğünüz Kraliçe Victoria’nın heykelidir. Buckingham Sarayı bölümlerinden biri Queen’s Gallery. 400 yıl boyunca Kraliçeler tarafından toplanan ve kraliyet koleksiyonuna ait olan, aralarında Da Vinci, Rembrant, Vermeer, Poussin, Claude, Canaletto ve Rubens gibi ressamların eserlerinin de bulunduğu bölüm. Bir diğeri de asker nöbet değişim töreninin gerçekleştiği bahçesidir. Her sanah 11:00’de nöbet değişimi vardır.

  • Buckingham Sarayı Adres: Westminster, London SW1A 1AA, Birleşik Krallık. Buckhingam Sarayı’na nasıl gidilir? Buckingham Sarayı’na en yakın metro istasyonları Victoria, Green Park, Hyde Park Corner ve St James’s Park’tır.
  • Buckingham Sarayı Ziyaret Saatleri: 22 Temmuz – 31 Ağustos 2017 tarihleri arasında 09.30 – 19.30 (son kabul 17.15) 1 Eylül – 1 Ekim 2017 tarihleri arasında 09.30 – 18.30 (son kabul 16.15) saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.
  • Buckingham Sarayı Biletler: Bilet fiyatları değişik şekillerde. Anlatmamız gerekirse: Sadece Devlet Odaları’nı görmek isterseniz; Yetişkinler için giriş ücreti 24 Pound. Öğrenciler ve 60 yaş üstü için 22 Pound, 17 yaşından küçükler içinse 13, 50 Pound. Devlet Odaları, Kraliyet Ahırları ve Kraliçe’nin Galerisi‘ni görmek isterseniz, almanız gereken bilet “Royal Day Out” ve bunun ücreti de; Yetişkinler için giriş ücreti 42,30 Pound. Öğrenciler ve 60 yaş üstü için 38,50 Pound, 17 yaşından küçükler içinse 23,30 Pound.
  • Biletleri önceden almak isterseniz linki buraya bırakıyorum.

4- Kensington Sarayı

Kraliyet ailesi içinde dünyaca sevilen tek insan Lady Diana Prens Charles ile evli olduğu dönemde burada yaşamıştır. Şimdilerde ise müstakbel kral Prens William ve Düşes Kate yaşıyor. Harry ve Meghan evlendiklerinde ilk olarak buraya yerleşmişlerdi daha sonra yine büyük olay yaratarak buradan ayrılmışlardı. Lady Diana’nın gardolabından, bir çok kral ve kraliçenin eşyalarından ve kraliyet bahçelerine kadar bir çok yeri gezebilirsiniz. Ben gittiğimde Lady Diana’nın doğum günü üzerinden 2 gün geçmişti. Sarayın kapısına hep resim, çiçek vs bırakılmıştı. (1 temmuz doğum günü)

  • Kensington Sarayı Adres: Kensington Gardens, London W8 4PX. Kensington Sarayına nasıl gidilir?
  • Kensington Sarayı Ziyaret Saatleri: 1 Kasım – 28 Şubat arası 10.00 – 16.00. 1 Mart- 31 Ekim arası 10.00 – 18.00
  • Kensington Sarayı Biletleri: Yetişkin 19 Pound / internetten  alırsanız 17 Pound. İndirimli: 15 Pound /internetten alırsanız 13 Pound. Çocuk: Ücretsiz

5- Londra Kalesi (Tower of London)

Şimdi Big Ben’e felan baktık hop ordan köprüler ile London Eye tarafına geçtik. Tower Bridge’e kadar yürüyoruz. Ordan tekrardan deli gibi karşıya geçiyoruz. Ta taaa Londra Kalesi. Zaten sahil boyu yürürken de dikkatinizi çekecektir. 1078 yılında 1. William tarafından şehri korumak amacıyla kuleleri yaptırıyor. Daha sonra gelen krallar ekleme yaparak bugünkü halini almış. Ne olarak mı görev almış bu kale sayalım: eski kraliyet sarayı, eski darphane, eski hayvanat bahçesi, kraliyet mücevherlerinin ve silahlarının daimi mekanı, bir zamanların en korkulan hapishanesi.

  • Londra Kalesi Adres: St Katharine’s & Wapping, London EC3N 4AB, Birleşik Krallık. Londra Kalesine en yakın metro durağı nedir? Tower Hill
  • Londra Kalesi Ziyaret Saatleri: Kış aylarında (1 Kasım–28 Şubat) 09:00–16:30 arası açık. Yaz aylarında (1 Mart–31 Ekim) 09:00–17:30 arası açık. 24-26 Aralıkta ve 1 Ocakta ziyarete kapalı.
  • Londra Kalesi Biletleri: Yetişkinler için; 22,70 Pound. 16 yaşından büyük öğrenciler ve 60 yaşından büyükler için 17,70 Pound. 5–15 yaş arası çocuklar için; 10,75 Pound




6- St Paul Katedrali

Londra’nın en güzel katedrallerinden biri Aziz Paul Kilisesi. 17. yüzyıldan kalma bu kilise önemli olayların merkezi halindeymiş hep. Sir Winston Churchill ve Margaret Thatcher’ın cenaze törenleri, Kraliçe Victoria’nın yıldönümü kutlaması, Prens Charles ve Prenses Diana’nın düğünü, Kraliçe Elizabeth’in 80. ve 90. doğum günleri… Şimdilerde de korosu ile ününe ün katıyor. 500 yıldır devam eden bir gelenek ile her hafta konserlere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Harry Potter’ın Melez Presn filminin ilk 3. dakikasında da Millennium köprüsünden uçan ölüm yiyenlerin arka fonunda da tüm gösterişi ile yer alıyor.

  • St. Paul Adres: St. Paul’s Churchyard, London EC4M 8AD. St Paul’a gitmek için hangi metro durağında inmeliyiz? St. Paul’s en yakın olanı ama City Thameslink, Cannon Street, Bank istasyonlarında da inebilirsiniz.
  • St Paul Ziyaret Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 08.30 – 16.30 saatleri arasında ibadet dışı ziyarete açık. Son kabul 16.00’da. Özel etkinlik olduğu zaman kapalı olabiliyor. Web sitesinden kontrol edebilirsiniz.
  • St. Paul Bilet: Yetişkin 18 Pound, çocuk 8 Pound, 65 yaş ve üstü kişilere, öğrencilere, 10 kişi üstü gruplara veya online alışlarda indirimli bilet: 16 Pound, 5 yaş altı çocuklar ücretsiz.
Özel Müzeler

Burada size en çok bahsedeceğim şeylerden biri Harry Potter hayranlarına Londra tavsiyeleri olacak. Malum İngiliz yapımı olduğu için çok fazla yer var. Hadi başlayalım bakalım.

  1. Sherlock Holmes Müzesi

Üniversitenin ilk yaz tatilini, öğlen 12’de oturup gece 4’e kadar zaruri ihtiyaçlar dışında yataktan çıkmadan dizi ve film izleyerek geçiren biri olarak bazı karakterler, diz ve filmlere çok büyük hayranlık beslerim. Bunlardan biri de Sherlock Holmes. Ama dizisine daha çok bağlıyımdır. Yani Robert Downey Jr’cı değil Benedict Cumberbatch’cıyım. Tabi 10 senede 4 sezon çekmiş olmaları çok yoruyor insanı 🙂 Neyse biraz Sherlock Holmes Müzesi hakkında bilgi verelim. Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılmış hayali bir kahramandır. 1881-1904 yılları arasında yaşadığını söylüyor ve müzeye girdiğinizde 1800’lü yılları hissediyorsunuz. Zekası, detaycılığı ile ünlü olan Sherlock Holmes’un zekice laf sokmaları ve komik bir yönünün olması da kendine oldukça çekiyor. Dizinin ilk bölümünde Dr. Watsons’a adresi söylediği sahneyi her izlediğimde bağırasım gelir. 221B Baker Street. İşte müzesi de tam olarak burada. Baker Street sokağında. Tam aşağısında hediyelik eşya dükkanı var. Bütün paranızı buraya dökmek isteyeceksiniz dikkatli olun. Vintage şeyler bulacağınız bir mağaza. Müzenin içine gelecek olursak: çeşitli sahnelerin canlandırıldığı, bize anlatıldığı – filmlerde izlediğimiz gibi, Viktorya dönemi tarzında döşenmiş. Koltuklar, perdeler, duvar kağıtları tamamen o dönemin zevkine göre. Holmes’un ve Dr. Watson’ın yatak odaları bile aynen muhafaza edilmiş durumda. İçine girmeyi düşünmüyorsanız bile mağazasını gezip, kapıda duran Scotland Yard polisi ile ücretsiz fotoğraf çekilebilirsiniz.

  • Sherlock Holmes Müzesine nasıl gidilir? Baker Street durağı en yakın metro istasyonudur. Burda inerseniz Sherlock çıkartmalı metro durağını da görmüş olursunuz. Bir diğer yakın metro durağı ise Regent’s Park’tır.
  • Sherlock Holmes Müzesi Biletleri? nasıl alınır ne kadardır biraz da onları söyleyelim. Öncelikle çok kuyruk olduğunu belirtelim. Bu kuyruğa girmeden önce hediye mağazasının içinden biletlerimizi alıyoruz. Daha sonra kuyruğa giriyoruz. Biletler de yetişkin 15 euro, çocuk 10 euro. Güncel bilgileri buradan takip edebilirsiniz.

2. Madame Tussauds London

1835 yılında açıldığından beri yaklaşık 500 milyon kişinin ziyaret ettiği müzede bugün 400 kadar balmumu heykel sergileniyor. Bu heykeller Hollywood ünlülerinden politikacılara, İngiliz Kraliyet Ailesi’nden ünlü sporculara kadar geniş bir yelpazede. Bölüm bölüm ayrılmış olan müzede bakalım kimler nerelerdeymiş? 1- Party Bölümü: Tom Hardy, Kim Kardashian, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, George Clooneti Kate Winslet, Angelina Jolie gibi çok ünlü isimlerin yer aldığı bölüm. 2- Bollywood Bölümü, 3-Royal Bölümü İngiliz Kraliyet Ailesi üyeleri Prens William, Prens Henry, Kate Middleton, Prens Charles, en son eklenen Meghan Markle ve Kraliçe II. Elizabeth var. Harry ve Meghan başka bir bölüme taşınmış durumda son gelişmelerden sonra. 4Sports Bölümü, Muhammed Ali, Ussain Bolt, Rafael Nadal ile karşılaşabilirsiniz. 5- World Leaders Bölümü: Theresa May, Nelson Mandela, Barack Obama. 6-Star Wars ve Marvel karakterlerini göreceğiniz bölüm. Ben çok pahalı geldiği için gitmedim bir de iyi fotoğraf çekecek arkadaşım olmadığı için gitmedim. 🙂

  • Madam Tussauds Adres: Madam Tussauds’a nasıl gidilir? Sherlock Holmes Müzesine oldukça yakın. Baker Street’te veya Ragent’s Street’te inerek ulaşabilirsiniz.
  • Madam Tussauds Ziyaret Saatleri: Sabah 09:00. Kapanış ise hafta içi 16:00, Cumartesi, Pazar günleri 17:00.
  • Madam Tussauds London Biletleri: Online’dan alırsanız 24,50 Pound, gişede 35 Pound.

3- Chelsea Stadyumu/ Stamford Bridge

Üniversiteden sınıf arkadaşım olan 2 kişi ile habersiz aynı anda Londra’ya gidecek olmamızın şokunu yaşarken nereleri beraber gezeceğimizi de konuştuk. 2’si de erkek olduğu için tabi ki de bir stadyum gezmesi olacaktı. Tercihimiz Chelsea Stadyumundan yana oldu. Meraklısına duyurulur 🙂

  • Stamford Bridge Adres: Stamford Bridge’e nasıl gidilir? Biz o gün deli gibi yürümüştük. Londra’nın güney kısmında yer alıyor. Fulham Broadway istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.
  • Stamford Bridge Bilet: Tur atmak isterseniz 17 pound gibi bir ücret ödeyeceksiniz. Ya da sadece dışında dolaşıp, mağazasına girebilirsiniz.

4- Charing Cross Road Harry Potter

Özel yerleri anlatırken çoğunun Harry Potter ile ilgili olacak önceden uyaratım. Londra tam bir Harry Potter şehri! ben de bir Harry Potter aşığı! Özel bir liste yapacağım şimdi.. Adını da Londra’da gezilecek Harry Potter yerleri 🙂 İlgisini çekmeyenler şöyle aşağıya doğru kayarak Londra’da ne yenir ne içilir kısmına da geçebilirler. İlk yerimiz Charing Cross Road. İçinde özel gösterimler var diye duyduğum bir yer burası. Biletler kapıdaki gişeden alınıyor.

5- King’s Cross Harry Potter Platform

Genel olarak aktarma merkezi ilan ettiğim yer. King’s Cross! Zaten şehirdışı ulaşım için de bir çok trenin kalktığı, çoğu metronun mutlaka geçtiği bir istasyon. Ama benim ilan sebebim farklı. Benim ki Hogwarts aktarması yapmak için. Harry Potter! Warner Bros Studio’ya gidemediğim için burayla idare ediyordum. Hogwarts’a gitmek için eksprese giden platform 9¾ ‘ü hatırlarsınız. İşte orası King’s Cross’ta da var. Hem hediyelik el-şya dükkanı da tam Harry Potter hayranlarını çıldırtacak cinsten.

6- St Pancras Building (uçan araba sahnesi)

Bir diğer Harry Potter mecrasına gelecek olursak. Okul trenini kaçıran 2 kahramanımız (Harry ve Ron) Ron’un babasının arabasını kaçırdıklarını hatırlar mısınız? Hani daha sonrasında okul semalarında uçarken araba bozulur ve Şamarcı Söğüdü’n üstüne düşerler. İşte okula gidene kadar uçtukları yerlerden biri de burası. Buyrun filmden sahne ve benim çektiğimi bırakıyorum.

St Pancras Building Adres: Euston Rd, Kings Cross, London N1C 4QP, Birleşik Krallık. Aynı zamanda istasyondur. St. Pancras durağında inebilirsiniz.

PARKLAR, BAHÇELER, MEYDANLAR

Londra’nın abartısız her sokağında küçük bir park var. hani bizde çokça spor aleti 2 de ağaç olan mahalleler varya. Onların çok ağaçlı, sıfır aletli her sokakta olanını düşünün. Sürekli şöyle bir cümle kuruyordum ‘Aa tesco var hadi bir şeyler alalım da şurada park var zaten orda yeriz çimlere oturup’ ve bu his inanın o kadar güzel ki! inanın 1 binanın kapladığı yer kadar bile olsa her sokakta var. Keşke bizde de bir bina az dikilse. Şimdi gelelim neler varmış.

1- Hyde Park

Bol bol sincap ile karşılaşabileceğiniz, konserlere denk gelebileceğiniz uçsuz bucaksız bir şehir parkı. Buckingham Sarayının karşısında bir girişi var. Şehrin bu kadar turstik yerinde böyle büyük bir alanı bırakmış olmaları çok güzel bir şey. İlk kez Henry Vlll tarafından 1536 yılında düzenlenen park ilk başlarda saray sakinlerinin geyik avları için ayrılmış özel alanken 1. James zamanında önce elit kesimin kullanımına sonra da 1. Charles ile birlikte 1637’de tüm halkın kullanımına açılmış. Aşağıda saydığım marketlerden ıvırları zıvırları toplayın ve go to Hyde Park! Çok büyük olduğu için boydan boya yürümek için 1 saat ayırın. Buckingham Sarayının hemen karşısından parkın girişi var. Erzak alıp pikniğe haydi! Ben gittiğimde haftasonu Bruno Mars konseri vardı. Biletleri en ucuz 600 lira olduğu için ve tek olduğum için gitmedim ama içimde yaradır.

Hyde Park’a Nasıl Gidilir? Adres: Londra W2 2UH. Hyde Park’a gitmek için hangi durakta inmeli? Hyde Park Corner, Lancastar Gate, Queens Way, Notthing Hill Gate duraklarında inebilirsiniz. Benim tavsiyem rotanıza uygunsa Hyde Park Corner veya Queen’s Park’ta inmeniz. Böylece baştan sona gezmiş olursunuz.

2- Piccadilly Circus

Müzikal, gösteri, tiyatro seviyorsanız buraya gelmelisiniz. Bu bölgedeki tiyatrolar her daim tıklım tıklım. Zaten semtin sanatseverliği ve enerjisi meydana yansımış durumda ki, meydan neon ışıklarla aydınlatılmış durumda. Soho ve Chinatown’a yakın olması avantaj. Buraya gelmeyi planlamıyor bile olsanız her gün mutlaka bir şekilde yolunuz düşüyor. Çikolata severleri bu semtte tam Leicester Square’de m&m’s mağazası karşılıyor. 3 katlı dev çikolata mağazası günün her saati her yaştan ziyaretçi akınına uğruyor ve buradan bir şeyler satın almadan çıkmak çok mümkün değil. Bir de Times Square’i andırıyor. 🙂

Piccadilly Circus’a Nasıl gidilir? Piccadilly Circus durağında inerek ulaşabilirsiniz.

3- Borough Market Londra

Gurme olmanın peşinde koşanlara şiddetle tavsiye ettiğim yerdir. Çeşit çeşit tadımlar da yapabileceğiniz bir yer aynı zamanda. Biraz ondan biraz bundan Padella diye bir restoran var burada onu da tavsiye ederim.

  • Borough Market’e nasıl gidilir? En yakın metro durağı London Bridge.
  • Borough Market Çalışma Saatleri: Her gün saat 10-18 arası açık olan bir pazar.

4- Covent Garden

Uzun uzun kendimle tartıştım Londra’da gezilecek yerler listesine mi yoksa Londra’da alışveriş başlığına mı koysam diye. İkisine de koyulur. Ben 2 kez gittim birinde sadece gezip diğerinde alışveriş yaptım. Ama alışveriş açısından genele göre biraz pahalı. Koskocaman bir meydanda gösteri yapan pandomimciler, çılgın sokak sanatlarını görebileceğiniz kocaman bir meydanı var. Sonrada üstü kapalı taş binaların olduğu, içinde antika şeyler bulabileceğiniz, Godiva’nın şubesinden, Whittard çaycısından, Ben’s Cookies’e ve pazarına kadar bir çok şey bulabilirsiniz. Gitmişken de Cookies almadan dönmeyin.

Covent Garden’a Nasıl Gidilir? Covent Garden durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Böyle incik cincik her şeyi bulabilirsiniz.

5- Chinatown

Londra diyince aklına dünya mutfağı gelen tek deli ben miyim acaba? Her şeyi rahatlıkla bulabileceğiniz bir şehir. Üstüne üstük bir de Çin Mahallesi var! Ve cidden kendinizi Çin’de gibi hissediyorsunuz. Tabelalar Çince, restorantlar Çin Restorantı marketleri bile var. Ben merakımdan tabiki bu markete de girdim. Çin mantısından, baharatlarına, pirinçlerine, suşilere kadar her şey vardı. Gitmişken başka kültür de görmüş olursunuz. Siz de mutlaka uğrayın derim.

China Town’a nasıl gidilir? Piccadilly Circus ve Covent Garden duraklarının arasında. Gezinizi Covent Gardendan başlatıp China Town üzerinden Piccadilly’e geçerek bitirebilirsiniz.

6- Trafalgar Meydanı

National Gallery’e gitmek için koskoca bir meydana gideceksiniz. İşte orası Trafalgar Meydanı. Trafalgar Meydanı hakkında bilgi verelim biraz da. Adının hikayesi: İngiliz donanmasının Fransız ve İspanyol donanmalarını yendiği Trafalgar Savaşı’dır. Meydanda National Gallery gibi önemli bir yapıt dışında bir çok anıta da ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri ünlü komutan Tümgeneral Sir Henry Havelock’a aittir. Bir diğer anıt ise 1820 – 1830 yılları arasında yani Napolyon Savaşları sırasında ülkeyi yöneten IV. George’a aittir. Bir diğeri Horatio Nelson anıtı, o da Napolyon ordularına karşı savaşmış bir İngiliz deniz subayı. Osmanlı Devleti yardım istediğinde Nelson komutasında bir donanma göndermiş. Yardımları için de Osmanlı Nişanı verilmiş. Ayrıca Charles James Napier heykeli de Tralgar Meydanı’nda bulunur. Ayrıca bu meydandaki ve Londra’da gördüğünüz tüm çeşmelerden su doldurup içebilirsiniz.

Trafalgar Meydanına Nasıl gidilir? Trafalgar meydanına gitmek için hangi metro durağında inmeli? Charing Cross, Embankment, Leicester Square

Bir çok sokak sanatına denk gelebilirsiniz.

7- Leicester Meydanı

Sıradakiiii! Leicester Meydanı hakkında bilgi verelim. Turistlerin uğrak yerlerinden birisi Leciester Meydanı. Bar ve gece kulüplerinin oldukça yoğun olduğu meydan özellikle akşam saatlerinde daha hareketli oluyor. Chinatown, Trafalgar Meydanı, The Edith Cavell Anıtı, National Gallery, Picadilly ve West End bölgesine çok yakın olduğu için de çok tercih edilen bir yer.

Leicester Meydanına Nasıl gidilir? Leicester Meydanına gitmek için hangi metro durağında inmeli? Leicester Square, Piccadilly Circus ve Covent Garden en yakın duraklar.

8- St James Park

Londra’da gezilecek parklar listesi bitmez. Her yeri yeşillik olan güzeller güzeli şehrin Kraliyet Parkları’ndan biri olup doğudaki Green Park, Hyde Park ve Kensington Bahçeleri’nden oluşan bir park zincirinin en doğusundadır. 1 gününüzü komple parklara ayırmaktansa müze-park-yeme içme bölümünden karma rotalar oluşturarak tam bir İngiliz modunda takılabilirsiniz.

St. James Park’a nasıl gidilir? St James Park’a gitmek için kullanmanız gereken metro durağı St James Park veya bence Charing Cross durağında inip biraz yürüdükten sonra boydan boya parkı gezebilirsiniz. Green Park’da inerseniz tamamını gezemeyebilirsiniz.

9-Greenwich

Greenwich hakkında bilgi vermeye başlayalım. Bilinene göre Osmanlı zamanında başlangıç meridyeninin Aysofya’dan geçtiği bilinmektedir. Daha sonradan 1986’da İngiltere tüm siyasi gücünü kullanarak Greenwich’e taşınmasını sağlamış. Başlangıç meridyeni nedir diye biraz anlatmamız gerekirse, dünyanın kuzey kutbundan güney kutbuna doğru çizilen bir çizgi düşünün heh işte o başlangıç meridyeni. Yani ayağınızın biri doğu yarımkürede diğeri de batı yarımkürede olacak.

Greenwich’e nasıl gidilir? Ayrıca Charing Cross istasyonundan trene binerseniz 17 dakikada Greenwich’e varmanız mümkün. İstasyondan indikten sonra 10 dakika yürüyerek merkeze ulaşabilirsiniz. Greenwich’e şehir merkezinden ulaşım için metroyu kullanmanızı öneririm. Jubilee metro hattına binip Canary Wharf’da inin, daha sonra yer üstünde giden, sürücüsüz diğer bir raylı ulaşım sistemi olan DLR’a aktarma yapıp bu şekilde Greenwich’e ulaşabilirsiniz.




LONDRA’DA NE YENİR?

Londra bir çok kültürün merkezi konumunda. Buna dünya mutfakları da dahil. Her milletin mutfağını kolayca bulabileceğiniz gibi bize daha tanıdık tadları da bulabilirsiniz. Şimdi benim Londra favorilerime gelelim. Londra’da ne yenilir?

  • Pizza Express

Ne Dominos, ne Pizza Hut ne de İtalyan Pizza’sı. Hayatımda yediğim en güzel pizza kesinlikle Londra’daydı. Bize Londra’da Pizzacı Önerisi yap derseniz işte yapıyorum: Pizza Express. Pizza Express’in çok seçenekli bir menüsü var. Fiyatlar da dışarıda var. Ben vejeteryan pizzayı tercih ettim. Adı da direk buydu. O sosuyla beraber Allahııım. İngiltere’ye gitme sebebim olabilirsin Pizza Express! Bu arada bizim orta boy Dominos pizzadı kadar bir boyutta ve 12.5 pound.

  • Bubble Wrap Waffle

Akşam yemeğini 2 kere waffle yiyerek geçirdim desem… Öğrenvilik böyle sefil bir zenginlik işte. Camden Town metro istasyonundan o meşhur mağazalara doğru yürürken sağ tarafta büfemsi bir Waffle’cı var. Önünde çeşit çeşit seçenekleri ile sizi zaten kendine çekecektir. Ben 5.50 pounda yemiştim. Fiyat da zaten akşam yemeği fiyatı olduğu için doyuyorsunuz.

Adres: 182 Camden High St, Camden Town, London NW1 8QP, Birleşik Krallık.

  • Ben’s Cookies

Londra’da tatlı önerisi yapalım şimdi de. Küçük dükkanlarda ne varsa var bu Londra’da! Londra’nın en ünlü kurabiyecisi Ben’s Cookies! Miiiss gibi kokan, beyaz çikolatalısından, sütlüsüne, cevizlisine bir çok çeşidi olan müthiş lezzetli kurabiyeler. Boyutları büyük bir çember şeklinde. 1.20 pounda almıştım. Eğer çoklu alırsanız 8 tane 6 küsür gibi bir şeye geliyordu. Ve kesinlikle deneyin. Ben yine Türkiye’ye de getirmiştim ve 1 hafta kadar taze kaldı.

  • Neds Noodle Bar

İlk gün koşa koşa denemeye gittiğim bir yemek! Noodle. İstanbul’da da çokça yediğim bir yemektir. Londra’da Noodle yenilebilecek mekan Neds Noodle Bar’dır. Beni orada tanıdığım götürdüğü için ve ilk günüm olduğu için menüye hakim değilim ama biz ördek etli yedik. Bana biraz ağır geldi tadı. Fiyatlar da 5-7 pound civarıydı. Westminster durağı yakınında.

Adres: 3E Belvedere Rd, Lambeth, London SE1 7GQ, Birleşik Krallık

  • Peggy’s Porchen

Yıllardır gördüğüm ve bir gün seni yiyeceğim dediğim bir yer. Bir hayale daha tik. Masal dünyasına giriş yapıyormuş gibi bir dünya. Sanki her şey çizilmiş. Barbie’nin dünyasına giriyorsunuz demek daha doğru olur. Çok düzgün bir şekilde süslenmiş pastalar, cupcakeler, makaronlar. Eminim ki ne yiyeceğinizi şaşıracaksınız. Fiyatlar ise kahveler 2-3 pound. Pastalar 6 pound, makaronlar 2 küsürdü. Biz 2 kişi 2 çeşit pasta, makaron ve kahve içmiştik ve kişi başı 14 pound ödemiştik.

Adres: 116 Ebury St, Belgravia, London SW1W 9QQ, Birleşik Krallık.
Londra Victoria İstasyonundan 8 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

  • I Love Nata

Yine bir tavsiye üzerine yediğim o müthiş Portekiz tatlısı! Süt, un, tarçın, şeker ile yapılan aşırı lezzetli bir tatlı. Yine küçük bir mekan. Al götür isterseniz Take Away demeniz yeterli. Gitmişken deneyin derim. 2 pound civarı bir şeydi Nata da. İstanbul’da güzel yapan mekan bilen varsa da bilgilendirsin lütfen.

Adres: Latchfords Yard, 61 Endell St, London WC2H 9AJ, Birleşik Krallık. Covent Garden, Tottenham Court Road ve Holborn durakları arasında kalıyor. Ulaşım için 3 durak da kullanabilirsiniz.

  • Sakagura Sushi

Londra’ya gitmişken sushi denemeyelim mi? Haydi bakalım Londra’da Sushi nerede yenir? Bunun cevabını canım Japon ev arkadaşım Yuki verdi. Bir akşam Sushi yemek için bizi bir restorana götürdü. Herkes noodle söyledi, ortaya da fazlaca sushi söyledik bir de karides köftesi, mantı tarzı bir şey daha vardı. Noodle inanılmaz lezzetliydi. Muhteşemdi Ned’sten daha iyiydi tabi. Sushi her çeşitten tadım yaptım ve ilk yediğim zamandı. Beklentimden çok daha iyiydi. O karides köftesi ve mantısı ise en en en iyi olanlardı. Kişi başı 28 pound ödedik ama çok çok şişmiştik. Bir de sulu çorba şeklinde noodleları var ki onlar çok kötü. Onlardan sipariş etmemenizi öneririm. Traditional noodle gibi geçiyordu sanırım.

Adres: 8 Heddon St, Mayfair, London W1B 4BU, Birleşik Krallık. Piccadilly Circus durağına çok yakın.

Özellikle suşi dışında sağ tarafta gözükenler inanılmaz lezzetliydi
  • Whittard UK

Çay diyince ilk sıra belli de ikinci ne sizce? Tabi ki İngiliz Çayı! Eee Londra’lara kadar gelmişken de bir çay içmesek olmazdı dimi? Oluyor çünkü eğer usulünce bir yerde içmek isterseniz 60 pound civarını gözden çıkarmanız gerekiyor. O yüzden Whittard tam bize göre. Envai çeşit çayı demleyip huzurunuza sunuyorlar siz de sınırsız içip beğenirseniz alıyorsunuz. Covent Garden’daki şubesi taş binası ile görülmeye değer.

Adres: 9 The Marketplace, The Piazza, London WC2E 8RB, Birleşik Krallık

Çayları tadmaktan artık tad alamaz olmuştuk 🙂
  • Fish and Chips

İngiltere’ye gitmişken yerel bir şeyler yiyelim hep dünya mutfağı olmaz dersek tabi ki Fish and Chips sırasıdır. Efsane bir biçimde kızartılmış mezgit veya yerel bir balık (ki biz yerel olanı tercih etmiştik.) yanına da kızatmış patates. Klasik bir İngiliz yemeği. Ben ev arkadaşlarım ile Camden Town’da pub tarzında bir yerde yemiştik. Tam karşımızda da resmen Amy Winehouse oturuyordu. (R.I.P) Şaka bir yana kadın ölmemiş olsa o derdim. Her yerde bulabileceğiniz bir lezzet. Ortalama fiyat ise 12 pound civarı. Bunları 2 sene sonra yazdığım için sürekli diyorum ki bu kadar para vermiş miyim cidden. Keşke aç kalsaymışım. Ben gittiğimde sterlin 6’ydı. Hatta 5.99’dan alıp gitmiştim. Anlık kur ise 7.78……

  • Gelateria 3Bis London

Yediğim en güzel dondurma 1-Roma’da yediğim 2-İtalya. Gerçek sütten yapılmış çeşit çeşit İtalyan dondurması. Anlatmaya gerek yok göreceksiniz.

Adres: Borough Market, 4 Park St, London SE1 9AB, Birleşik Krallık

  • Joe & The Juice

Salatalıklı, lahanalı, brokolili, ıspanaklı, limon suyu içmeye ne dersiniz? Veya Zerdeçallı, zencefilli, ananaslı, kırmızı dolmalık biberli, karabiber ve elmalı bir birleşime ne dersiniz? Ben yine bir tavsiye üzerine orada yaşayan tanıdığımız ile gittim. Hadi dedik abartalım en kötü duranı içelim. Aldık ve çok beğendik ama beğenmemize de bi midemiz bulandı sonradan. 🙂 kısacası sağlıklı besinler yapan bir yer. Sadece içecek de yok. Tost, kahve vb bir çok atıştırmalığın olduğu oldukça lüks bir Starbucks havasında mekan. Biz saatlerce kahkaha atarak oturduk kimse bir şey demedi. Artık öyle gülme krizine girdik ki dedik enerji verdi herhalde içecek. 🙂 Güzel ve şık bir mekan fiyatlar da 5 pound civarındaydı. İstanbul’da böyle mekan bir Şeyma Subaşı’nda var o da kapatacakmış diyolaaa. Londra’ya gitmişken aklınızda bulunsun derim. Menüsüne şimdiden bakmak isterseniz buraya bırakıyorum. Çok lezzetli çilekli elmalı içecekleri de var öyle her şeyde lahana, brokoli yok.

Adres: Bir çok yerde şubesi var. Haritayı şöyle bırakıyorum.

Gülme krizine 5 dakika nefes alma molası
  • Pret A Manger

Londra’da Starbucks’tan çok çok daha fazla görebileceğiniz bir zincir. Londra’nın ünlü kahve zincirlerinden. Neredeyse her sokakta var. Ucuz sandviç ve kahvenin adresi aynı zamanda. Londra’da edindiğim en büyük alışkanlık markete girip sandviç almak parka gidip oturmak veya Pret a Manger’den kahve sandviç alıp parka gidip oturmak. Bu rutini çok özledim. Cappuccino’su da ayrı bir lezzetli bu arada.Bir de bir keresinde gezip gezip yorgunluğu atmak için kahve alalım demiştik. 2 kişiydik. Sipariş verdik tam ödeme yapacağız bugünkü kahveleriniz bizden olsun dediler. Bu tarz jestlere Londra’da çok fazla denk gelebilirsiniz.

Elimde Pret A Manger’den bedava kahve
  • Eat

Okulumun hemen yanında olan bir zincir daha. Pret A Manger ile aynı konsepte sahip. Sandviç, çay, kahve, hazır salatalar, tatlılar ve soğuk içecekler. Her sabah 99 pence’e (yani 0,99 sterlin) limonatamı alıp içerek okula yürüyordum. Sandviç fiyatları Pret A Manger’e daha pahalıydı. Ama limonatası çok lezzetliydi. Yine bir çok yerde şubesine denk gelebilirsiniz.

  • Hard Rock

Her gittiğim şehirde var mı yok mu diye Google’a illa bir yazarım …… Hard Rock diye. Tabi ki Londra’da yazdım hemen: Londra’da Hard Rock var mı? varmış, varken de kaçırmazdım. Aldım ev arkadaşımı da yanıma gittik. Shop’unda 1 saat felan geçirmişizdir sanırım. Ama kafe kısmında öyle bir sıra vardı ki. Bekleyemezdik. O yüzden bir şey yiyip içemeden geri döndük. Siz gitmek isterseniz önceden rezervasyon yaptırmanız iyi olur. Sweatshirtleri tabi ki yine dünyanın parasıydı. Tişötler desen onlar da öyle. 25 pound kadardı. En son 8 pounda gitar şeklinde broş aldım.

  • Adres: 150 Old Park Ln, Mayfair, London W1K 1QZ, Birleşik Krallık.
  • Çalışma Saatleri: 11:00 – 00:30 arasında her gün açık

LONDRA’DA ALIŞVERİŞ

  1. Oxford Street

Londra’da alışveriş rehberine başlayabiliriz. Kur yüksek evet ama o kadar çılgın indirimler oluyor ki burdan çok çok daha ucuza geliyor. Oxford caddesi de 1.9 kilometre uzunluğunda günlük yaklaşık 500.000 kişinin uğradığı düşünülen 300’den fazla mağazanın olduğu bir cadde. Lüks mağazalardan, normal butiklere, Starbucks’tan, marketlerine, şekercilerinden, Nike’a kadar bir çok şeyi bulabilirsiniz. Alışveriş için gidiyorsanız 1 gününüzü buraya ayırsanız anca yeter. Sonra da bahsettiğim Pizza Express’te bir akşam yemeği. Mmmm özlenen günler.

Oxford Caddesine nasıl gidilir? Benim tavsiyem Tottenham Court Road street veya Marble Arc’ta inmeniz. Böylece yürüyerek boydan boya tüm caddeyi gezebilirsiniz.

2. Primark

Almanya’ya da her gittiğimizde mutlaka alışveriş yaptığımız, kur farkı yüzünden çok ucuz olmasa da bir çok şeyi normale göre uyguna alabileceğiniz bir yer. Hele bir de böyle makyaj fırçaları, günlük tişörtler, bikiniler, şortlar vs ciddi ucuza gelebiliyor. Bir de İngiltere’ye özel kocaman bir Harry Potter bölümü var kiii. Hastası olduğum için her okul çıkışımda uğradım desem yalan olmaz. Harry Potter’lı yumuş yumuş bir battaniyeyi 6 pounda almıştım. Kendinizi kaybedeceğiniz bir mağaza. O kadar büyük ki içinde lavabosu, dinlenmek için oturma yerleri olan kocaman bir mağaza. Bir çok yerde de şubesi var. Ben Oxford’dakini soydum. Ki Oxford’da da 2 tane var.

3. Poundland

Bizim her yerde bit pazarımız, bir milyoncumuz var da onların 1 poundcusu olamaz mı? Olur işte. O da Poundland. Yiyecek-içecekten güzelliğe, evcil hayvan eşyalarından oyuncaklara kadar sayısız şeyi bulabilirsiniz. Ben böyle saçma şeylere bakmaya bayıldığım için ve neredeyse her şey 1 pound olduğu için bakarken çıldırıyorum. Magnetlerden, biblolara kadar her şeyi ucuza kapatabilirsiniz. Bir çok yerede de şubesi var. Neler sattıklarına bakmak isterseniz şöyle link bırakıyorum.

4.Camden Town/Camden Market

Londra’nın en çılgın semti, Peaky Blinders’ın gözbebeği Camden Town! Biraz da Camden Town hakkında bilgi verelim. Her yerde gözlerine kadar dövme yaptırmış ilginç tiplerin dolandığı ucuz alışverişin merkezi. Zaten Amy Winehouse’un yaşadığı, amatörken de sahne aldığı yer burası. Hediyelik eşyaları en ucuza alabileceğiniz yerlerden biri. Bir de Camden Market var ki bizim sosyete pazarları gibi. Ama neler neler var. Ben 2 tane özel dikim gömlek aldım o kadar aşkla giyiyorum ki anlatamam. Her gören de nereden aldığımı soruyor. 2 tanesine 35 pound civarı bir şey vermiştim. Pazarlık ile çok güzel şeyleri indirimli alabilirsiniz. Bir daha Londra’ya gidersem kesinlikle buraya daha detaylı bakarım. Bir de ingilizceniz varsa satıcılarla sohbete girin kesin Türkiye’de çalışmışlardır ordan indirimi koparırsınız. Gitmişken Bubble Waffle ve Fish and Chips yemeyi de unutmayın. Bir de bütün dünya mutfaklarının yemeklerini bulabileceğiniz bir yer. Fiyatlar da baya iyi. Taco deneyememiş olmam içimde kaldı benim.

Camden Town’a nasıl gidilir? Camden Road durağında inerek ulaşabilirsiniz.

5. Portobello Road Market

Antika denilince akla gelecek ilk yerdir Portobello Road Market.

Portobello Road Market’e nasıl gidilir? Central, Circle, District, Hammersmith & City metro hatları ile Westbourne Park istasyonunda veya Ladbroke Grove istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.

Regent Street

LONDRA’DA MARKETLER

İngiltere market fiyatları nasıl? İngiltere’de marketlerde yemek sistemi

  1. Sainsbury’s

Yurtdışında yapmayı en sevdiğin şey ne derlerse market gezmek derim! İncik cincik bütün raflarını gezip, fiyatların Türkiye’ye göre ucuz olmasına (evet İngiltere’de bile) söylenir. Bir daha bulamayacağım belki diye hunharca abur cubur alıp paranın çoğunu markete döker dönerim. Burası da benim Londra’daki kurtarıcım olmuş durumdaydı. En çok yaygın olan, her yerde görebileceğiniz en uygun market zincirlerinden biri. Marketin içini komple kaplayacak kadar olan kuyruk ise gözünüzü korkutmasın. Çok seri ilerliyorlar. 5 dakikadan fazla beklememişimdir ve önümde en az 50 kişi oluyordu.

Londra’da ucuza ne yenir diye sorarsanız cevabı burada. Sıcak yemek bölümü var. Tavuk, patates kızartmaları, haşlanmış patates, peynirler vs. birçok seçeneği de 2 pound civarına alıp akşam yemeği veya öğleni geçirebilirsiniz. Bir diğeri de bizim kısır, makarna salatası vb birçok çeşidin olduğu bir bölüm var. 3 boyut kap var. Onları full doldurana kadar alabilirsiniz hepsinden karıştırıp. Standart fiyattır kaplar. Benim bunların dışında tercih ettiğim şey ise ‘Meal Deal’. Nedir bu Londra’daki ‘Meal Deal’? Meal Deal’in içinde neler var? Londra’da çok yaygın olan sandviç kültürünü, yanında 20’ye yakın içecekten bir tane (Starbucks’ın kahvesi, meyve suları vb) ve yanına da karışık meyve bardağı veya küçük cips üçlüsünü 2.90 pounda alabiliyorsunuz. Tek tek alınca ise 5-6 pounda geliyor. Ton balıklı sandviç ile 14 gün beslenmiş biri olarak hala çok özlüyorum ☹


Meal Deal’ımın sandviçini çekmemişim
  • Tesco

Sainsbury’s için dediğim her şey burada da geçerli. Minisi büyüğü ile her yerde karşınıza çıkacaktır. Fiyatları oldukça uygun. Eczaneden, sıcak yemeğe, meal deal’a kadar her şeye ulaşabilirsiniz. Bu arada her markette paketlenmiş sushi bulabilirsiniz. Özellikle de akşam saatleri çok indirime giriyorlar. Bozulması hızlı olduğu için kısa süreli SKTleri var. Hızlı satmak istiyorlar.

  • Iceland

Evimin yakınında olan en sevdiğim marketlerden birisi. Bir tık daha pahalı diğerlerine göre ama buzluk bölümü favorim. Gitmişken kesinlikle macaron alın. Yanlış hatırlamıyorsam 2 pound civarına almıştım ve mükemmellerdi. Türkiye’ye gelirken de 2 paket almıştım. Yediğim en lezzetli makarondu. Bir de çok fazla Çin mantısı, pirinci, noodle seçeneği var. Tatil dönüşünüz için eve alabilirsiniz.

En efsane Macaronlar
  • Lidl

Almanya’da Kaufland’dan sonra en çok gittiğimiz marketlerden biri. Bizim BİM gibi bir market. Kalitesi de gayet iyi. İngiltere’de de uygun fiyatlarda çok fazla çeşit bulunuyor.

  • Coop

Yine bir çok yerde karşınıza çıkacak, her özelliği taşıyan ve fiyatları oldukça uygun coop da tercihlerinizden biri olabilir. Bu arada kahveli yoğurtlardan, hazır tiramisudan denemeyi unutmayın.

BONUS:

Çok sevilen Diana’nın William’ı, Kate’in de çocuklarını doğurduğu ve o meşhur ilk pozları verdiği hastane

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.