İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TRABZON

Son güncelleme tarihi 11 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Aslen Trabzonlu olan bir aileyiz ama ilk Trabzon’a gidişimiz Karadeniz Turu ile olmuştu 10 yıl önce. Bu sefer de çekirdek aile dışında kalan aile bireylerini götürmeye karar verdik bu huzur yuvasına. İsviçre ile kapışacak kadar müthiş bir doğaya sahip. Tabi 10 yıl öncesine göre özellikle Rize çok fazla şehirleşmiş. Bakalım ülkemizin güzelliklerine.

TRABZON HAVAALANINDAN MERKEZE NASIL GİDİLİR?

Trabzon Havaalanından Trabzon merkez kaç kilometre? 6 kilometre. Trabzon havalimanından merkeze gitme seçenekleri:

1- Havaş kullanabilirsiniz ücreti 6 TL.

2- Hemen önünden anayoldan giden dolmuşlar ile sadece 2 tl vererek merkeze ulaşabilirsiniz.

3- Bir diğer seçenek ise tabi ki Taksi. 6 kilometre için o da çok yazmayacaktır.

TRABZON HAVAALANINDAN NERELERE GİDİLİR?

Trabzon havaalanından 25 liraya HAVAŞ kullanarak RİZE, ARDEŞEN, Pazar’a ulaşabilirsiniz.

TRABZON’DA NEREDE KALINIR?

Biz Havaalanına 2 km uzaklıkta bulunan Arezzo Suit otelde kaldık. Merkeze dolmuşla gittik.

Zaten merkeze sadece bir kez gittik. O kadar kalabalıktı ki bir daha inme ihtiyacı duymadık. Zaten gezilecek yerler merkezde değildi.




TRABZON’DA GEZİLECEK YERLER

TRABZON’DA NERELER GEZİLİR?

Trabzona gidilmişken kesinlikle görmeden dönmemeniz gereken 4 yer var.

  1. Sümela Manastırı,
  2. Hamsiköy
  3. Trabzon Kalesi
  4. Boztepe

Buralara giden turlar var kişi başı 60 liraya. Sabah 10’dan akşam 5’e kadar hepsini geziyorsunuz.

Biz 6 kişi olduğumuz için özel araba ile istediğimiz rotayı planlayarak gezme şansımız vardı. Arezzo Otel sağolsun ayarladı bizim için ayrılan Mersedes minibüsle 350 lira ödeyerek gittik. Çok iyi oldu. Şoförümüz Tacettin Bey sağolsun istediğimiz kadar mola verdi.

Sümela Manastırı ve Hamsiköyü daha önce de görmüştük ama o kadar güzel ki yüzlerce kez gelsek bıkmayız. Hepimiz Heidi gibi koşturup durduk.

Sümela Manastırının tadilatta olduğunu biliyorduk ama oradaki manzara, şelale ve yeşilin binbir tonu kesinlikle gitmeye değer.




1-SÜMELA MANASTIRI

Tam tarih kesin olarak bilinmese de M.S. 365-395 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor. 2 rahip aynı gün rüyasında Hz. Meryem ve Hz. İsa’yı görüyorlar. Ve sonra gördükleri yere Sümela Manastırı’nı yaptırıyorlar. Daracık yollardan, yüzyıllık ağaçların yağmur ile ortaya çıkmış kökleri üzerinden kısa bir yürüyüş ile Manastıra varıyorsunuz. Manzarası inanılmaz büyüleyici.

1-Sümela Manastırı’na nasıl gidilir?

Sümela Manastırı Maçka ilçesinde bulunuyor. Öncelikle kaldığınız yerden oraya ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra buradan Sümela’ya giden minibüslere binebilirsiniz. Özel aracınız yoksa benim Trabzon ve Rize için önerim kalabalıksanız özel tur değilseniz günlük normal turlar. Çünkü hem yollar kötü hem de gidiş geliş için fazla efor sarfetmeniz gerekecek. Turlar zaten oldukça ucuz.

2- Sümela Manastırı Giriş Ücretleri

2019 yılında Sümela Manastırı’na giriş ücreti 10 lira.

2-HAMSİKÖY

Bizim Heidi gibi koşturduğumuz yer burasıydı. Köye girdiğiniz anda yeşilliğe hayran kalıyorsunuz. Bir de sütlacına tabiî ki. Tesis şeklinde değil de daha çok insanlar evlerinin bahçelerine masa koymuşlar ve sizi misafir ediyorlar. O yüzden has sütlacı yiyebiliyorsunuz. Fındık ile servis ediliyor arzuya göre. Fiyatı 7 lira.

3-TRABZON KALESİ

Bu kalenin yapımı Bizans’a dayanıyor. Temel olarak o zamanki yapı kullanılmış ama Fatih Sultan Mehmet’in şehri almasından sonra savunma amaçlı inşa ettirilmiş. Şehrin en yüksek yerinde konumlanmış.

Trabzon Kalesine Giriş Ücreti: Trabzon Kalesine bilet almadan ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

Trabzon Kalesi Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü açık. 17:00’da kapatılıyor.

4-BOZTEPE

Güneşin doğuşu ve batışı için Trabzon’da en güzel yerdir. Semaver çayınızı yudumlamak için oturabileceğiniz ir çok çay bahçesi ve kafe mevcut. Akşam saatleri ışıklar ile eşsiz bir Trabzon manzarası görmek için biraz kalabalığa da katlanmanız gerekiyor.  Erkenden yerinizi alın ki manzarayı kaçırmayın. Bunun dışında manzara eşliğinde kahvaltı da yapabilirsiniz. Fiyatlar 25-50 lira civarında. Menemen ve kuymak gibi lezzetleri de ekstradan ekletebilirsiniz.

Trabzon Boztepe’ye nasıl gidilir? Ortahisar Meydan’dan kalkan ve Boztepe’ye giden dolmuşları kullanabilirsiniz. Trabzon merkeze 3 kilometre mesefade.




TRABZON’DA NE YENİR?

  • KUYMAK

Utanmasam her gün yiyecek bir insanım kuymağı. Mıhlama ile farkı da bizi çok etkilemiyordu kafamıza göre yapıyorduk. Trabzon’da hemen söyledik oturduğumuz ilk yerde. Ama Trabzon’unki çok fazla mısır unlu oluyormuş. Tadında baya peynirden çok mısır unu vardı. Bir küçük yıkıldık ama neyse ki bir sonraki durağımız Rize’ydi. Fiyatı 15 liraydı ve 2 kişiye yetecek kadar.

  • KARALAHANA DOLMASI

Eee Trabzon’a gitmişken de karalahana dolmasını yememek olmazdı. Aşırı bir değişikliği var mıydı bize göre yoktu ama lezzetliydi. Porsiyonu 10 liraydı.

  • PİRZOLA

Şoförümüz Tacettin Bey yemek yemek için İvme Restoranı tavsiye etti. Genel olarak et Karadeniz’de bizim İstanbul’da yediklerimizden lezzetli diye duymuştuk ama bu kadar da beklemiyorduk. Hatta Gaziantep’te yediğimiz etlerden daha güzel diye düşünüyoruz. 1 kilogram pirzola 90 liraydı. Biz 5 kişi 2 porsiyon kuymak, 2 porsiyon karalahana dolmasını, 1 kilo pirzola, salata ve 5 ayrana kişi başı 35 lira ödedik.

  • LAZ BÖREĞİ

Börek denmesine bakmayın kendisi muhallebili tatlı olur. Baya da lezzetli kesinlikle deneyin.

TRABZON’DAN AYDER’E NASIL GİDİLİR?

Trabzon havaalanından Havaş’a binerek Pazar ya da Ardeşen’e ulaşabilirsiniz. Ücretler 25 lira, oradan kalkan dolmuşlarla 13 liraya Ayder’e ulaşabilirsiniz.

TRABZON OTOGAR’DAN RİZE AYDER’E NASIL GİDİLİR?

Trabzon otogarından Ayder’e gitmek için Hopa otobüslerine binip Pazar ilçesinde inmelisiniz. Oradan dolmuşlarla Ayder’e kolayca ulaşabilirsiniz. Trabon Ayder arası 2 buçuk saat kadar sürüyor. 165 kilometre.

Trabzon Rize arası kaç kilometre?

Trabzon Rize arası 80 kilometre.

Biz yine Tacettin Bey’i tercih ettik. Yanımızda 5 valiz, bebek arabası, bebek yatağı ve bebek olduğu için çok fazla seçeneğimiz yoktu. 400 liraya Trabzon’dan Ayder’e kadar gittik. 6 kişiye bölünce makul bir fiyata kolayca Ayder’e ulaştık.

Fırtına deresi eşliğinde Ayder yolunda harika manzaraların tadını çıkarın, sonsuz yeşillikte. Yolun nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Fırtına deresi kenarında bir çay molası vermeyi de unutmayın. Fırtına deresinde rafting ve zipline yapma olanağı var. Aklımız kalmadı değil ama daha sonraya erteleyerek 6 kız ve bebeğimizle uslu uslu çayımızı içerek manzaranın tadını çıkardık. Mola ile birlikte yolculuğumuz 2 buçuk saat sürdü. Zaten Ayder en kolay ulaşılan yayla hele Pokut yolunu gördükten sonra çok kolay inanın.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.