İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ROMA

Son güncelleme tarihi 8 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Resme meraklı bir baba sayesinde, sürekli Bob Ross izlenen, sürekli ünlü tabloların muhabbeti geçen, yağlıboya tablo yapılan bir ev düşünün. Tabi ki de İtalya herkesin en çok gitmek istediği yer olacaktı! Bir de Paris’i hızlı hızlı gezip daha çok yer görmek için babama Louvre müzesinde tabloları inceletmemiş olabiliriz. Ona söz vermiştik seni İtalya’da serbest bırakacağız diye. Hadi Roma’yı 5 günde ne kadar fethetmişiz bir bakalım. Bu yazımızda anlatacaklarımız;




Roma Havaalanından merkeze nasıl gidilir?

Fiumicino- Leonardo Da Vinci ya da diğer adıyla Roma Fiumicino Havaalanından şehir merkezine gitmek için 4 tane seçeneğiniz var. (Transferleri vs saymıyorum) Havaalanı merkeze 38 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

1-Shuttle

Havaalanı içinden çıktığınızda sağa dönüp yaklaşık 300 metre kadar yürüyün. Shuttle tabelalarını göreceksiniz zaten. Bu Onları takip ederek otobüslerin olduğu yere vardığınızda üstünde SIT Shuttle otobüsleri göreceksiniz zaten. Shuttle otobüsler hem Vatikan’a hem de Roma Termini’ye gidiyor. 1 buçuk saatte Termini’ye ulaşabilirsiniz. Yarım saatte bir de otobüsleri var. Size uygun saatleri görmek için buradaki linke tıklayabilirsiniz ya da buraya 

Fiyatları online alınca 1 euro kadar daha ucuz oluyor. Biz gittiğimizde fiyatları tek yön 6 euroydu. Vatikan tarafında kalacaksanız en rahat ulaşım seçeneğidir.

2-Otobüsler

T.A.M isimli otobüs firması ile birlikte 2 tane daha firma var ama maalesef isimlerini unuttum.

En uygunu T.A.M olduğu için biz bu seçenekten yana kullandık hakkımızı. Gidiş geliş 9 euroya aldık bletlerimizi. Yine Shuttleların olduğu yerde küçük bir gişe var oradan biletlerinizi alabilirsiniz. Termini diye belirtin siz yine de. 30 dakikada bir otobüsler kalkıyor.

Dönüş için Termini’den havaalanına giderken, otagarın girişinden sağ yolda kalıyor otobüsler. 3 tane firma var dediğim gibi. Tabelalarına bakıp uygun saatli olan seçip sıraya girebilirsiniz. Binerken biletleri alabiliyorsunuz.




3-Taksi

Yaklaşık olarak 50 euro istiyor taksiciler. Eğer 4 kişiyseniz ve valiziniz çoksa tercih etmek size kalmış. Ama biz her daim halkın içine karışmayı severiz.

4-Tren

Tren ile yolculuğa bayılıyoruz ama euro ile çok pahalıya geliyor maalesef. 30 dakikada Termini’ye varmak için tek yöne 14 euro ödemeniz gerekiyor.

Roma’da Nerede Kalınır?

Roma’ya gidince kalmak için iki bölge seçeneğiniz var. Vatikan ve Roma tarafı. Eğer günleriniz bizim gibi kısıtlıysa bence mantıklı olan Roma’da kalmanız. Çünkü Vatikan müzelerine 1 tam gün yeterli (vaktiniz kısıtlıysa dedim yoksa günlerce gezseniz doyamazsınız) ve diğer gezilecek yerler de nehrin diğer tarafında. Vatikan’da kalırsanız enerjinizin çoğunu roma tarafına geçmek ile harcayacaksınız. Tabi bizim gibi yürümek istemiyorsanız metro kartı alıp onunla da gezebilirsiniz. O zaman Vatikan’da kalmanız da vakit kaybı olmaz.

Bizim kaldığımız Guest House/Otel karışımı tarzında bir yerdi. Bir daha Roma’ya gitsem yine orada kalırım. Hem Gianluca çok ilgiliydi, kahvaltısı çok çok iyiydi hem temizdi hem de merkeziydi. Daha ne isteyelim ki! Linki de buraya bırakıyorum. En çok bayıldığım özellik ise asansörüydü. Sırf o bile seçmeye yeterli bir sebep.

Bu da Roma’daki otelimizin girişi
Bu da otelimizdeki kahvaltı. İsteğe göre sıcak içecek de hazırlanıyor

Roma’da Gezilecek Yerler

Tarihi oldukça geniş olan bu memleket bir çok tarihi esere, sanatsal yapılara ev sahipliği yapıyor. Michelangelo, Raphaello, Leanardo da Vinci, Amedeo, Caravaggio, Bellini gibi dünyaca ünlü Rönesans ressamlarının memleketi olan Roma, her köşe başında bir sanat eseri görebileceğiniz bir yer.

Öncelikle şu konuya değinmek istiyorum. Londra gibi ücretsiz müzeler yok maalesef. Seyehat tarihiniz için eğer ir kısıtlama yoksa aşırı tasarruf edeceğiniz bir önerimiz var.

Roma’da Müze fiyatları, Roma’yı ücretsiz gezme Tüyoları

Roma’da ayın son Pazarı Vatikan müzeleri ücretsiz. Ve 17 euro olan müzelerden çekirdek bir aile için edilen karı düşünemiyorum. Bu birinci tüyoydu.

İkincisi ise ayın ilk pazarı bütün Roma müzeleri ücretsiz! En azından ikisinden birine denk getirirseniz kuru da dikkate aldığımızda ciddi bir tasarruf ediliyor. Kolezyum, Roma Forumu, Galleria Nazionale d’Arte Antica ve bir çok müzeye ücretsiz girdik. Sadece Vatikan müzelerine kişi başı 17, öğrenciye 12 euro vererek yaklaşık 150 euro ceimize kalmış oldu ve her türlü müzeye girdik.




1-Kolezyum

55.000 kişinin tiyatro oyunlarını, hayvan ve gladyatör dövüşlerini, idamları izlemek için toplandığı yapıdır. 450 yıl boyunca imparatorların halk üzerindeki güçlerini pekiştirmek için kullandıkları tarihi yapı, uzun süre önce depremlerden dolayı kullanılamayacak duruma gelmiş ama 2007 yılında Dünya’nın Yeni 7 Harikası’ndan biri olarak seçilmiş. Eğer tarihi yapılar görmeyi seviyorsanız mutlaka içine girin. Önünde uzun kuyruklar olabilir  yüzden önceden internetten bilet almanız sizi vakit kaybından kurtarabilir

Giriş Saatleri; 8:30-Gün batımına kadar

Kolezyum’un Giriş Ücreti; 12 euro

2-Roma Forumu

Kolezyumun batısında yer alan bu tarihi bölge, 1000 yıl boyunca imparatorluğun ticari, siyasi ve dini merkezi olmuştur. Septimius Severus Zafer Takı, Vesta Tapınağı ve Vesta Bakireleri Evi, Curia, Kastor ve Polluks Tapınağı, Titus Zafer Takı, Vespasianus Tapınağı, Satürn Tapınağı, Antoninus ve Faustina Tapınağı en önemli eserler arasında gösteriliyor.

Giriş Saatleri; 09:00-19:00

Roma Forumu :18 euro

3-Navona Meydanı

Roma’daki sayısız meydan ve çeşme arasında en büyük ve en hareketlisi şüphesiz Navona Meydanı’dır. Bu meydan 2000 yıl önce 30 bin kişi kapasiteli bir stadyum olarak yapılmış. Artık günümüzde Caravaggio, Rubens, Bernini ve Borromini gibi ustaların eserleriyle dolu bir meydan. Kimi tarafında sokak müzisyenleri, kimi tarafında sihirbazları, kafeleri ile keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Patheon ile Campo dei Fiori arasında yer alıyor. Buraya kadar gelmişken Patheon’a da bir uğrayın.




4-Pantheon

Benim her gittiğim ülkede ilgimi çeken, koşa koşa gittiğim yapıların başında gelirler. ‘Tüm Tanrıların Tapınağı’ Pagan Roma tanrılarına adanmış tapınaktır. Bu görevini 500 yıla yakın bir süre devam ettiren dini yapı, Roma’nın Hıristiyanlığı benimsemesinin ardından 609 yılında Bakire Meryem’e adanarak kiliseye çevrilmiş.

Mimarisi ile beni ve bir çok turisti büyüleyen kilisenin en görkemli kısmı, ortası güneş ışığının içeri girmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış 43 metre çapa ve yüksekliğe sahip kubbesidir. Yapının içerisinde krallara, sanatçılara ve mimarlara ait çok sayıda mezar bulunuyor.

Pantheon’a Giriş: Giriş ücretsizdir

Pantheona’nun Ziyaret Saatleri: 9:00-19:30

5-Trevi Çeşmesi (Aşk Çeşmesi)

Birçok evlilik teklifine ev sahipliği yapan, meydanda gibi durup aslında binaların arasında olan bu gösterişli çeşmenin yapımı tam 30 yıl sürmüş. Bir de yaygın bir kanıya göre sağ eli ile sol omzunun üzerinden çeşmeye para atanların dileklerinin kabul gördüğüne inanılıyor. Sol eli sağ omuz üstünden atarsanız da Roma’ya tekrar gelineceğine inanılıyor. En iyisi işi sağlama alıp 2 türlü de atmak. Burdan toplanan paralar ile yoksullara yardım yapılıyor hem ona da katkı sağlammış olursunuz.

6-İspanyol Merdivenleri

Aşk çekmesine 10 dakika yürüme mesafesinde olan İspanyol Merdivenleri, Romalıların ‘kanka her zamanki yerde buluşalım’ tabiri için kullandıkları yerlerdenmiş. Tam karşısında da   kentin en önemli alışveriş caddelerinden birisi sayılan Via Condotti bulunuyor.

7-Vittorio Emanuele II Abidesi

Şehrin en görkemli yapılarından biri olan bu anıt, İtalya Krallığını’nın ilk hükümdarını onurladırmak için 26 yılda inşa edilmiş. Bu anıtın inşası için bir çok bina yıkılmış. Bir çok gösterişli heykele ev sahipliği yapan anıtın önünde I. Dünya Savaşı’nda yaşamlarını yitiren askerlerin anısına sönmeyen bir ateş bulunuyor. Terasına çıkarsanız etkileyici Roma manzarasını da görebilirsiniz.

Biz Pazar günü gezdik ve ücretsizdi. Hatta ücretli olduğunu şuan yazıyı yazarken araştırınca öğrendim.

Vittorio Emanuele II Abidesi Giriş Ücreti: 7 euro

Vittorio Emanuele II Abidesi Ziyaret Saatleri: 9:30-17:00

8- Galleria Nazionale d’Arte Antica li (Palazzo Barberini)

Küçük bir Vatikan Müzesi gibi olan Roma’nın ünlü sanat galerisi, resim aşıklarını kendine hayran bırakacaktır. Palazzo Barberini ve Palazzo Corsini adındaki şehrin iki farklı binasında yer almaktadır. Gezerken duvarlarındaki eserlerden çok tavandaki göz alıcı sanat eserleri yüzünden boyun fıtığı olduk. Grande Salone, Filippo Lippi, El Greco, Holbein ve Caravaggio gibi büyük ustaların eserlerini görebilirsiniz.

Giriş Ücreti: Tam 12 Öğrenci 6 euro

Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar 08.30-13.00

9- Vatikan Müzeleri & Sistina Şapeli

Vatikan’da Gün Batımı

Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlet. Yerleşik nüfus 500 civarındadır.

Dünya üzerinde en görkemli, en ince işlenmiş eserlere ev sahipliği yapıyor. Büyük bahçesinin yanında çok büyük de binası var kaybolmamak için girişten harita alabilirsiniz. Müzenin içindeki önemli sanat eseleri;

  • Müzelerden çıkış yaparken geçeceğiniz, Guiseppe Momo tarafından 1932 yılında yapılan sarmal rampa,
  • Camporese’nin 1792 yılında yaptığı geniş kubbeli Dört Kapı Atrium’u,
  • Belvedere Sarayı ve Avlusu (müzenin tüm bahçesi),
  • Komplekse 17’lü yılların sonunda eklenen tonozlu Simonetti Merdivenle
  • Adem’in Yaratışılı
  • Son Yemek fresklerin
  • Mısır’a ait mumyalar etkileyici bölümlerin başında geliyor.

Kendi çapında şehir gibi olan Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapel’i 10 bölümden oluşuyor.

1-Sistina Şapeli

Direk Sistina Şapele ulaşamıyorsunuz. Vatikan müzelerinin içinden giriş var. Tabelaları takip ederek hem bütün müzeyi gezebilirsiniz hem de Sistina’ya kolayca ulaşabilirsiniz. Michelangelo eserleri ile dolu olan bu muhteşem odada Musa ile İsa Peygamberlerin hayatlarından kesitler betimleniş. Tavandaki en ünlü fresk şüphesiz Adem’in yaratılışı.

2-Pinacoteca

Geç ortaçağ dönemi tablolarının sergilendiği müze.

3-Pio Cristiano (erken Dönem Hıristiyanlık) Müzesi

Pagan kültürü ile karışmış heykel ve kabartmalar bulunur.

4-Pio Clementino Müzesi

Yuvarlak bir odada bulunan devasa antik heykeller müzesi.

5-Etrüsk Müzesi

6-Goblen Galerisi

Bizim aa halı diye gezdiğimiz upuzun bir müze.

7-Haritalar Galerisi

Adı üstünde, kuşatmaların betimlendiği haritalar müzesi.

8-Raphael Odaları

Sistina kadar görülmesi gereken bir yer. Raphaello ve öğrencileri tarafından 16 yıl süren çalışma ile biten görkemli bir müze.

9-Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi

10-Mısır Müzesi

Antik mısıra ait heykel, mumya gibi eserlerin bulunduğu etkileyici bir müze.

Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapel Giriş Ücreti: Yetişkinler için 17 euro, 26 yaş altı her milletten öğrenciler için 8 euro. Her ayın son pazarı ise ücretsiz.

Vatikan Askerleri ve ilginç üniformaları

10- Aziz Petrus Bazilikası

Vatikan’ın en gösterişli binalarından biri olan bu Bazilika, Barok ve Rönesans stillerine sahip dini yapının tasarımında Michelangelo, Donato Bramante, Raphael gibi usta isimlerin imzası bulunuyor. İçi Sistina Şapel kadar olmasada oldukça gösterişlidir. Ayın ilk pazarı ücretsiz.

Aziz Petrus Bazilikası Giriş Ücreti: 16 Euro

Aziz Petrus Bazilikası Ziyaret Saatleri: 07.00-19.00

11- Castel Sant Angelo

Papaların ikametgâh olarak kullandıkları, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın esir tutulduğu Ortaçağ görünümlü kaledir. Vatikan’dan yürüyerek Roma tarafına geçmek isterseniz karşınıza çıkacak.

Castel Sant Angelo Giriş Ücreti: 10,50 Euro

Castel Sant Angelo Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç 09.00-19.00

12- Trastevere

Yeni ülkeler gezerken en sevdiğimiz şey ara sokaklara girip kaybolmak. Özellikle de böyle güzel Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını çevreleyen tarihi yapıları ile konuklarına otantik bir atmosfer sunan Trastevere ise. Alışveriş yapabileceğiniz küçük mağazalar ve dinlenip yemek yiyebileceğiniz restorantları var. Vatikan’a gitmişken mutlaka rotanızı buraya çevirin.

13- Hard Rock

Her gittiğim ülkede mutlaka uğradığım ve pahalılığına söylenerek içinde tur atıp çıktığım bir mağaza. Tişörtlerinin 40 eurodan başladığı, Lady Gaga’nın kıyafetinden, ünlü müzisyenlerin gitarlarına kadar birçok şeyin de sergilendiği de bir mağaza aynı zamanda. Hem Vatikan’da hem de Roma’da olmak üzere2 şubesi var.

Roma’da Yenilecek Yemekler

1-Pizza

Hayattaki en büyük hayal kırıklığımdır heralde İtalyan pizzası. Biz alışmışız ne var ne yoksa hamurun üstüne koymaya ama İtalyanlar da malzemeden çalıyorlar. Max 2 malzemeli pizzaları, ıspanaklı rokalı pizzaları bizi ok hüzünlendirdi. Mantar ve mozerellalı pizza yiyip durduk. Ama hamurları bizimkilerden lezzetli tabi o konuda hakkını yiyemem. Ortalama fiyatları 12 euro. 2 kişi yiyebilir.

Bunları yan yana koyuyorsunuz da üst üste neden koymuyorsunuz acaba

2-Makarna

Bizden daha az pişirdikleri, ilginç şekilli makarnaları ve sosları geçer not aldı. Domates soslusu favorimiz. Ortalama fiyatları 8-9 euro.

Ayrıca dönerken de hediyelik almak isterseniz marketlerde ya da sadece makarna satan yerler dahi bulailirsiniz.

3-Tiramisu

Kahve, bisküvi ve özel peynirleri ile yapılan tatlıya bazen alkol de katılabiliyor. Ülkemizde de kolayca bulabildiğimiz tiramisuyu da oldukça beğendik. Özellikle de kreması çok lezzetliydi. 5 euro ortalama fiyatı var. Yanına da sade Americanoyu 2 euroya aldık mı miis

4-Lazanya

Tadını sevdiğim kadar yapmayı da sevdiğim İtalyan mutfağı klasiklerinden Lazanya’yı ilk tercihim olarak kullandım ve çok lezzetliydi. Gitmişken kesinlikle deneyin. Fiyatı 6-7 euroydu.

5-Gelato

Her yerde tatlı küçük dükkanlarda görebileceğiniz aşırı lezzetli bu dondurmaları biz aralık ayı olmasına rağmen denedik. Fiyatları Türk parasına çevirince 3 dondurma 2’şer toptan 76 liraya geliyor maalesef.

6-Sokak Krepleri-Wafflelar-Cupcakeler

İçi nutella dolu krepler wafflelar, gezmek için ara verdiğinizde yiyebileceğiniz tatlılardan.

2 Yorum

    • Şevval Keriman Şevval Keriman Yazar | 19 Temmuz 2019

      Çok teşekkür ederiz 🙂 verdiğiniz linkleri de ekleyeceğiz. Umarım faydalı olur çok sağolun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.