İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

GAZİANTEP

Son güncelleme tarihi 8 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Damak tadını her daim merak ettiğimiz bu güzel memlekete ha gittik gidicez diye diye kaç yıl geçti Allah bilir. Kışın da gidilmez zaten derken yine vazgeçmiştik ki sen kalk ucuz uçak bileti bul ! Bir de üstüne hadi dedik hava durumuna bakalım bir de ne görelim 14 derece ! Tabi hemen otel bak felan derken sabah 6:40 uçağında bulduk kendimiz. Sıfır rötarsız bir yolculukla Gaziantep’e gittik.

Gaziantep Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?

Havaalanından her uçağa göre ayarlanmış Havaş’lar oluyor 9 lira ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Hatta 25 lira vererek Kilis’e bile gidebilirsiniz. Biz 30 dakikalık bir yoldan sonra 9.5 da oteldeydik fazla bekletmeden de odamızı verdiler.




Gaziantep’te nerede kalınır?

Gaziantep’te Otel Tavsiyesi

Bizim otelimiz Best Western Ravanda Oteldi. Otel çok merkezi yerde her tarafa yürüyerek gidilebiliyor tavsiye ederiz. Temizlik, konfor yönünden olaya çok bakamadık zaten hafta sonu gidiyoruz ve bütün gün gezeceğiz diye konum önemliydi. Banyolar yenilenmiş, odalar eski ve tozlu gibiydi ama maksat gezmekse uygun fiyata kalınabilir. Eşyalarımızı odaya bıraktıktan sonra doğru katmerci Zekeriya Ustaya… tabi bu noktada Gaziantep’te Gezilecek Yerler listemizi de yapmaya başlayalım. Aynı zaman da Gaziantep’te neler yenilir? Sorusuna da cevap verelim.

Gaziantep’te ne yenilir?

Gaziantep’te gezilecek yerler

Ben bu ikisini karışık anlatmak istiyorum çünkü Antep yemekleri için bile sadece gidilebilecek yer.

1-Muhteşem Katmerci Zekeriya Usta

10 dakika yürüyerek mekana ulaştık. Çarşının küçük bir ara sokağında. Zaten 5-6 dükkan var ve 3ü Zekeriya Usta’nın. Ve buna rağmen Çok kalabalık ama kendisi dahil herkes arı gibi çalışıyor. Biz ayakta kaldık diye nasıl üzüldü nasıl yer bulmaya çalıştı. En son içeriye aldı 3-4 dakika burada taburelerde oturun hemen masaya alacağim dedi. Birde o adar kalabalık ki haksızlık olmasın diye herkese numara veriyorlar ve sırayla dağıtıyorlar. İlginç bir şekilde öğleden sonra da kapatıyorlar. Hemde bu kadar talebe rağmen. Katmer bu bölgelerde yanında süt yada çayla kahvaltı olarak alınıyor. Bu nedenle mi kapatılıyor kaliteyi korumak için mi tartışılır. Katmerin tadına gelecek olursak… Hani o fıstık ile kaymağın buluşması o sıcak sıcak dumanı üstünde Allah’ım ağzımın suları akıyor. Yufka tadını hiç almıyorsunuz çünkü resmen fıstıkla kaymakları birleştirmek için azıcık kullanmışlar. Sadece bol yeşillik ve arada kalmış kaymak tadı var. Ben bu kadar severken İstanbul’dakilerle idare ediyorum ama bunun tadını aldım ve artık ne yiyeceğini bilmiyorum. Daha fazla anlatamayacağım kan şekerim düşüyor aklıma geldikçe. 2 katmer süt ve çaylara 42 tl ödedik. He bir de tabi ikinci katmerin çoğu kaldı 3 kişi bitiremedik. Porsiyonlar genel olarak büyük kalanı paket yaptırdık ve gece götürdük. Tadı gram değişmemişti. Kesinlikle alın eve de götürün. HERKES BİR GÜN KATMERCİ OLACAK.

2-Bakırcılar-Baharatçılar Çarşısı

Katmerleri yedikten sonra gelen o enerji ile yürüye yürüye Bakırcılar – Baharatçılar Çarşısına geldik. Bakırcılar Çarşısında envai çeşit eşya bulabilirsiniz. Cezve, tencere gibi klasik şeylerin dışında sandıklar, süs objeleri vs.

Bunların bitiminde de baharatçılar çarşısı başlıyor. Dükkanlarının önü rengarenk  Orada da ismini daha önce duymadığımız bitkileri görebilirsiniz. Ayrıca her dükkanın önünde bir makinadan akan zift gibi sıvın da kahve olduğunu fark edince bir şaşıracağınıza eminiz. Burası Kapalıçarşı, Tahtakale gibi bir yer. Fiyatlarına gelecek olursak çok da ucuz değil. Pul biberin ve fıstığın anavatanı diye gidiyorsunuz ama fiyatlar İstanbul’la aynı. Hani aracılar alıyordu parayı ben çözemedim bu işi. 🙂  Ama kuru patlıcan biber aşığı iseniz onların fiyatları gayet uygun. Biz de aldık. Sıkı bir pazarlık yaparsanız her şeyi normal bir paraya alabilirsiniz

3-Tahmis Kahvesi

Ve 3. Sırada dekorasyonu ve değişik kahvesiyle ilgi çeken bir yer var. Ünlü Menengiç Kahvesini içmeden Gaziantep’ten dönmek olmaz zaten. İçilebilecek en iyi yer de burasıdır. Kahve sert değil ama aromalı tadı var. Böyle badem mi desem ne desem bilemedim. Gitmişken bir tadın derim. Bir de orada otururken fasıl ekibi bastı mı mekanı ! Mis gibi canlı müzik dinleye dinleye kahvelerimizi ve yanında getirilen ne olduğu belirsiz kuruyemişleri yedik. Ve 2 menengiç 1 de Türk kahvesine 19 lira ödeyip karnımızı doyurmak için yollara düştük.

4- Küşlemeci Halil Usta

Annem haftalarca küşlemeee küşlemeee diye sayıklaya sayıklaya bitap düştü. Tabi ilk günkü yemeği buraya ayırdık. Zeugma Mozaik müzesiyle aynı yerde olduğu için de güzel bir program yapabildik. Yine full çeken ama birebir müşteriyle ilgilenen bir Gaziantep Esnafı daha. Halil Usta masalara gelip birebir sipariş alıyor. Gerçekten en sevdiğim şeylerden biri oldu bu Antep’te. Dedik çok aç değiliz ama her şeyden yemek istiyoruz. Tamam dedi size 2 kişilik karışık yaptırayım. Kocaman salata ve mis gibi bir ayran geldi önce ki ayranları bile farklıydı Gaziantep’in. Sonra karışık bir tabak geldi ve küşleme, urfa kebap ve soslu et vardı. Tabi cahilliğimizden isimleri bilmiyoruz hala. Urfa’sı gerçekten çok farklı ve güzeldi. Küşlemesi de ‘İstanbul’da ben böyle et şiş yedim ya’ kıvamındaydı. Ama bizim beklenti tamamen farklı bir şeydi. Ama yenilir mi yenilir. İstanbul’da yesem çok lezzetliydi derdim. Oranın beklentisini tam karşılamadı ama güzeldi. 2 kişilik karışık ızgara, karışık salata ve 3 ayrana 87 lira ödedik.  Bu arada çoğu mekan gibi burası da erken kapatıyor. Saat 17:00’den sonra kapı duvar. Biz de o yüzden önce yemek yiyip sonra müzeye girmeye karar vermiştik.

Küşlemeci Halil Usta’ya Nasıl gidilir? diye soracak olursanız Tahmis Kahvesinin oradan Zeugma Mozaik Müzesi otobüsüne binin müzenin önünde inin. Müzenin yan duvarında indiriyor zaten sağa dönüp yürüyün ve 2. Sokakta Halil Usta’yı bulacaksınız. Bir diğer seçenek ise taksi. 25 liraya götürüyor böylece 2 yeri eziyetsiz halletmiş olabilirsiniz.




5-Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’in tarih yazdığı kahramanlık mücadelesi dışında bir de eski medeniyetler açısından oldukça zengin olduğunu belirtmek lazım. Sonuçta Mezopotamya. Kültürler arası geçiş noktasında da kalmasıyla muhteşem güzellikler barındırıyor. Bakınız bunun en güzel örneği bu muhteşem müze. Oldukça büyük bir binadan oluşan bu müzede 2. Yy’dan kalma mozaikten yapılmış muhteşem eserler ve Roma dönemine ait heykeller sütunlar ve çeşmeler de var. Bazılarının 500.000 parçadan oluştuğu ve bütün ince detaylarına kadar düşünülüp yapılmış mozaik eserler yüzünden kısa bir baygınlık geçirebilirsiniz.

Vee tabi ki müzenin en önemli eseri ve Zeugma’nin Mona Lisa’si gibi değişik bir sıfata sahip olan Çingene Kızı Mozaiği sizleri büyülemek için bekliyor. Çingene Kızının en önemli özelliği ne tarafa giderseniz gidin sizi gözleriyle takip etmesiymiş. Bir de bunu ayırıp tek simsiyah bir odaya koymuşlar insan ürkmüyor değil. Yolu düşenlerin uğraması gereken yerlerden biri. Hatta yolu direk buraya düşürebilecek kadar güzel. Çıkışta da hediye dükkanına uğrayın fiyatları baya ucuz.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesine Nasıl gidilir? Tahmis Kahvesinin az ilerisinden Müzeye giden otobüse binin hemen yanında indiriyor.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesine Giriş: Müze Kartı ile veya 15 liraya bilet alarak girebilirsiniz.




6-Gaziantep Kalesi

İkinci gün kahvaltıdan sonra hemen kendimizi dışarıya attık çünkü gezilecek çok yer yenilecek çok yemek vardı. Canım navigasyonumu açtım ve yürüye yürüye Gaziantep Kalesi’ne gittik. Bütün ihtişamı ve gizemiyle şehrin başköşesine yerleşmiş bir kale düşünün. Neden gizemli diye soracak olursanız kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Evliya Çelebinin Seyahatnamesi’nde de anlatılan bu kaleyi Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka gezin. Kalenin içine girdiğinizde Kurtuluş Savaşı sırasındaki olaylar kronolojik olarak videolu anlatılıyor ve yüzlerce askerin isim isim heykeli var. Nasıl bir millet aşkı olduğunu tekrar tekrar görmeniz mümkün. Sonra terasına çıkıp Gaziantep Manzarası izleyebilirsiniz. Şaka maka baya büyük bir kale. Girişi de 3 hafta önce ücretli olmuş. 2 lira ama öğrenci kartı gösterene ücretsiz. Sıradaki hedef Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük dünyanın ise 3. En büyük hayvanat bahçesini görmeye.

7-Hayvanat Bahçesi

Almanya’da kaldığımız yerde de olmasına rağmen gitmeye hiçbir zaman heves etmediğimiz bir yer aslında. Ama gezilecek yerleri de bitirdiğimiz için ve fil ile zürafa daha önce görmediğimiz için hadi gidelim dedik. İçeri girdiğinizde hani şu AVM’lerde olur ya çocukların indiği uzun trenler onların büyükler için de olan versiyonu sizi karşılıyor. Heves ettik biz de bindik. Binip hayvanat bahçesinin en ucuna gidip geze geze çıkışa gelmeniz daha mantıklı oluyor yoksa baya bir yorucu olacaktır. Aslan, puma, leopar, kaplanların olduğu kısım var. Ama havanın soğuklu sebebiyle sanırım hepsi büzüşmüş ve arkalarını dönmüş duruyorlardı. Zaten Kafeslerinin yapılış biçimlerini de çok sevemedim, görmek için ekstra bir çaba sarfetmek gerekiyor. Onun dışında yolu takip ettiğinizde hipopotam, kangurular, zebralar, zürafa, deve, lama ve en son filleri görebilirsiniz. Yalnız zürafa ciddili çok uzunmuş. 🙂 Fillerin orda safari kısmı var ve açık bir otobüse binip otçul hayvanların serbestçe dolaştığı yerde gezebilirsiniz. Gitmişken kesinlikle yapın mesela bizim otobüsün önünü develer kesip haraç istedi.

Daha sonra maymunlar evi, akvaryum ve sürüngenler bölümü var. Bizim annemle aşırı bir fobimiz olduğu için sürüngenler bölümüne giremedik tabi. Maymunların hareketlerini görünce insan aklından bir Darwin’i geçirmiyor değil.

Hayvanat bahçesi içinde bir de Zooloji Müzesi müzesi var ve gerçekten efsane şeyler var. Mamut fosilleri, dinazor kafaları, doldurulmuş hayvanlar…

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne nasıl gidilir? Gaziantep Kalesin’den sonra Yürüyerek ‘Yeşilsu’ durağına gittik ve saat başı gelen B10-Hayvanat Bahçesi otobüsüne bindik.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi Giriş Ücretleri; Öğrenciye 3, yetişkinlere 6 lira

9-Aşina

Hayvanat bahçesi sonunda tabiî ki acıktık ve rotamızı bu güzel restoranta çevirdik. Gaziantep diyince akla ilk gelen mekanlardan biri de Aşina. Çok güzel bir ambiyansının yanında tabiî ki çok da lezzetliydi. Fiyatları da küşleme skandalından sonra çok iyi geldi. Efenim neler zıkkımlandığımızı söylemek gerekirse; 1 yuvalama, 1 mercimek Çorbası, 1 karışık kebap (ki 2 kişiye çok rahat yetiyor), lahmacun, içi köfte, 2 kuru patlıcan ve 2 kuru biber dolmasından oluşan 1 porsiyon dolma tabağı, 3 ayran, meze felan derken sadece 86 lira ödedik ve 3ümüz de çatlamak üzereydik. Menüsüne buradan bakabilirsiniz ama dikkat acıktırabilir!

Gaziantep Aşina’ya nasıl gidilir? Biz hayvanat bahçesinden bindiğimiz otobüsle en son durak olan ‘BALIKLI’da inip biraz yürüdük.




10-Koçak Baklava

Instagram’da sürekli olarak bol fıstıklı tatlı videolarına maruz kalıyorsanız işte onların ana vatanı burası. Sokakta yürürken sağınızdan solunuzdan fıstıklı baklavalar, şöbiyetler fıstık ezmeler fırlayabilir. Her yerinki çok lezzetli duruyor ama hepsinin bir tık daha üstünde olan kesinlikle burası. Bize göre Gaziantep’in en iyi baklavasıcı Koçak Baklava. Fiyatları da makul. Tatlıların muhteşemliğine çok girmek istemiyorum çünkü ağzımızın suyu akıyor. İşin güzel yanı sadece orada yemek zorunda da değilsiniz ! Yurdun her yerine kargoluyorlar. Erken sipariş verirseniz aynı akşam bu güzelliğe kavuşabilirsiniz. Özel öneri isterseniz kesinlikle karışık alın. İçinde ezme, baklava, özel şöbiyet ve şöbiyet var. Her birinden 2’şer tane olan karışık yaptırdık ve 40 lira verdik. Ama bir baklava dilimi var ki buradakinin 3 katı kadar ağır. İnternet sitesinden fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Linki buraya bırakıyorum.

Gaziantep Koçak Baklava’ya Nasıl Gidilir? Hilton otelin hemen ilerisinde.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.