İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SARAYBOSNA/MOSTAR

Son güncelleme tarihi 11 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Hüzünler Şehri Saraybosna

Saraybosna Gezi Yazısı

SARAYBOSNA’YA NASIL GİDİLİR? 

Tarih boyunca yüzü çok fazla gülmeyen, çok fazla savaşın merkezi olan hüzün şehrini ziyaret etmek her daim istediğimiz bir şeydi. Ata toprağı diyebileceğimiz, tarihi zenginliği ve kültürel yakınlığının yanında vizesiz olması da cabası tabi ki. Bir de üstüne Pegasus kampanya yapınca tadında yenmedi ve 3 ay önceden bilet alıp gün saymaya başladık.

Saraybosna’ya Nasıl Gidilir? 

Pegasus ve THY’nin direk seferleri bulunuyor. 1 buçuk saatlik bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Pegasus’un kampanyasında biz 3 kişi 1200 Tl’ye biletlerimizi almıştık. Hatta ilk Pegasus deneyimimizi de sanırım böyle yaşadık.




Saraybosna Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

1-Taksi

Hiçbir zaman ilk seçeneğimiz olmamıştır. Çünkü özellikle yurtdışına çıktığımız zaman direk çevreyi görmek isteriz. Bir de yabancı da olsa taksici taksicidir. Kazıklanmamak biraz zor. İlk başta 30 euro çekiyorlar. Daha sonra 10-15 euroya kadar iniyorlarmış Çünkü 13 kilometre sadece.

2- 103 numaralı Troleybüs

Havaalanında terminalinde çıktığınızda sağ tarafta bir çıkış var. Biz yasaklı bölge sandığımız için yönelmemiştik. 🙂 Exit yazıyor zaten. Ordan Kurta Schorka caddesinden yani ana caddeden karşıya geçip binaların arasından girin. Ara sokaklardan ileri doğru yürüyünce tekrar bir ana caddeye çıkacaksınız. (Bulevar Mimara Sinana). Caddeden sağa doğru 100 metre yürüyünce Mercator Center’ı karşınızda göreceksiniz. Onun hizasında otobüs durağı var. Dobrinja durağı. Oradan 103 numaralı derme çatma otobüse binebilirsiniz 🙂 Yaklaşık olarak 40 dakikada şehir merkezine ulaşıyorsunuz. Latin Köprüsünün orada ineceksiniz. Başçarşı’da köprünün hemen karşısında sağ tarafta kalıyor. Konyalı’nın oradan girince içinde bulacaksınız kendinizi.

3- Otobüs

Havaalanının içinden kalkan otobüsler var. Ama fiyatları 6 KM olduğu için 500 metre kadar yürüyüp 1.8 Km vermek daha mantıklı geldi bize.

Saraybosna Toplu Taşıma Biletleri / SARAYBOSNA’DA ULAŞIM

İster Büfeler’den 1.6 KM’ye isterseniz otobüs ya da tramvayların içinden şoförden 1.8 KM’ye satın alabilirsiniz. İkisini de bindiğinizde direklerde asılı olan makinelerde okutmanız gerekiyor. Aşırı sık kontrol oluyor. Bazı makineler otomatik alıp işliyor bazılarında ise manüel olarak birkaç kol çekmeniz gerekiyor. Zaten otobüstekiler hemen yardım ediyor siz yeter ki unutmayın 🙂

Saraybosna’da Gezilecek Yerler

1-Başçarşı

Kendinizi Osmanlı zamanında bir yolculuğa çıkarmak isterseniz en ideal yer burası olacaktır. 16. Yy’da Osmanlı döneminde inşa edilen küçük taş binaların alt kısımları komple dükkanlar, kafe veya börekçi.

Bosna’ya ait hediyelik eşyada, lüks aksesuarlara, yöresel lezzetlerden fast food’a her şeyi burada bulabilirsiniz. Turistik yer olmasına rağmen hiç kazık bir yer değil. Ayrıca Saraybosna’da gezilecek çoğu yeri de içinde barındırır. Yerleri tek tek anlatacağız.

2-Sebil

Ahşaptan yapılmış olan şaldırvan Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından 1753’te, İstanbul’daki çeşmeler örnek alınarak yaptırılmış. Saraybosna’nın da en önemli simgelerindendir. Başçarşı’nın neresinden girerseniz girin yolunuz kesinlikle Sebil’in önüne çıkacaktır.

3- Gazi Hüsrev Bey Camii

1531’de Mimar Sinan’a Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey’in yaptırdığı cami en önemli Osmanlı eserlerinden. Caminin dış duvardaki iki metal oluklu çeşme bulunuyor. Bu olukların birisinden su içenin bu şehre yeniden geleceği, diğerinden su içenin ise bu şehirden evleneceği rivayet edilir. Konum olara Başçarşı’nın girişinin sol tarafında kalıyor.

 

4-Gazi Hüsrev Bey Medresesi

Günümüze kadar eğitimin hiçbir zaman aksamadığı medresenin ilk dönemlerinde 50 binden fazla kitabın bulunduğu bir kütüphanesi de varmış. Kitapların büyük çoğunluğu, Osmanlı hakkında bilgiler içeriyormuş. Hatta 7 bine yakını el yazması eserlermiş.

5- Saraybosna Katedrali

Paris’teki ihtişamlı Notre Dame’dan ilham almış.  Gotik mimariye sadık kalınarak inşa edilmiş. Başçarşı’dan sol tarafa doğru yürüseniz büyük bir meydanda bütün görkemiyle katedral sizi karşılıyor olacaktır.

6-Sonsuz Ateş

Kentin Nazi ve Hırvat işgalinden kurtuluşunun birinci yıl dönümünde II. Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına açılmış. 1946 yılından beri adına uygun şekilde yanmaya devam eden ateş sadece Sırp saldırıları sırasında yakıt sıkıntısı yaşandığı için sönmüş. Mareşal Tito ve Ferhadiye caddelerinin kesiştiği noktada bulunuyor.

7-Morica Han

1551 yılında inşa edilen han günümüzde Saraybosna’da kalan tek handır. Aşırı sıcakta gezerken içine girdiğimizde serinlediğimiz bu hanı gezme molası için ideal yer olarak seçiyoruz.




8- Ferhadiye Caddesi

Başçarşı ile sonsuz ateş arasında kalan bu cadde en önemli alışveriş caddelerinden biri. Kıyafetten, ayakkabıya, kozmetikten, hediyelik eşyaya her türlü şeyi bulabileceğiniz yorulduğunuzda da oturabileceğiniz kafelerin olduğu uzun bir cadde. Caddenin sonunda da sonsuz ateş görebilirsiniz.

9-Bakırcılar Çarşısı

Başçarşının sağ tarafında, dar ara sokaklarında kalmış bir çarşı. Bakır ilgimi çok çekmese de antikacılar mükemmeldi. Para sandığını görünce soluğu hemen yanında aldım tabi ki ve 1986 basımı Yugoslavya parasını hemen kaptım. İlginizi çekecek şeyler mutlaka bulursunuz. Uğramadan geçmeyin.

10-Latin Köprüsü

Dünya Savaşının çıkmasına sebep olan, Sırp milliyetçisinin Avusturya Macaristan prensinin öldürdüğü yer olan tarihi köprüdür. Milli kütüphanenin hemen karşısında yer alır.

11-Umut Tüneli

Bosna tarihinin en kötü anılarından olan Bosna Savaşı sırasında Sırp kuşatmasının olmadığı tek nokta olan havaalanına yakın bu tünel savaş boyunca ulaşım noktası olarak kullanılmıştır. Oldukça dar olan bu tünel yaklaşık 1 km uzunluğundadır ama sadece 20 metresi ziyarete açıktır.

12-İnat Kuca

Hikayesi 20. Yy’da kamulaştırma sebebiyle nehir kıyısındaki evlerin yıkılması ile başlayan bu ev, sahibinin inat etmesi yüzünden birebir olarak karşı kıyıya inşa edilmiş. Günümüzde de restoran olarak kullanılmakta.

Saraybosna’dan Hangi Ülke-Şehirlere Gidilebilir

Saraybosna’dan Mostar’a Nasil Gidilir?
Saraybosna’dan Mostar’a otobüsle, trenle ya da tur şirketleri ile gidebilirsiniz. Başçarşi’da bulunan acenteler Mostar çeşitli turlar düzenliyorlar fiyatları ortalama.




Saraybosna’dan Mostar’a nasıl gidilir?

1- Saraybosna’dan Otobüsle Mostar’a nasıl gidilir?

İlk seçeneğimiz otobüs. Ama Bosna Hersek için pahalı bir seçenek. Saatleri daha fazla olduğu için ilk seçenek olarak koyuyoruz.
✓Öncelikle otogara ulaşmamız gerekiyor. Autobusna Stanica Otagarin adı. Saraybosna’da bulunan 2 Otogardan birisi bu diğeri de Doğu Garajı.
✓Doğu Garajından Karadağ, Novi Sad, Proderica, Belgrad ve Sırbistan’a otobüs kalkıyor.
✓Ana garajdan ise Dubrovnik, Zagreb, Hırvatistan ve Doğu Avrupa’ya seferler düzenleniyor. Aklınızda olsun diğer günleriniz için belki de çılgın planlar yaparsınız.

  • Saraybosna Ana Otogara Nasıl Gidilir?
    Başçarşı’dan (Sebil’in arkasindaki yoldan) 1 nolu tramvay ile 20 dakikada ulaşabilirsiniz. 3 kilometre çok havanızda iseniz yürüyebilirsiniz bile.
    NOT: Saraybosna Tramvay Bileti
    büfelerden 1.6 km’ye ya da binince şoförden 1.8 km’ye alabilirsiniz. Otobüsteki makinelerde biletlerinizi okutmayı unutmayın yoksa ciddi bir para cezası yiyebilirsiniz. Biz 3 kere kullandık 2sinde kontrole denk geldik.

Ana garaj ve ana tren istasyonu yan yana. Tren istasyonu önünde inip(teyit etmek için binince şoföre railway station diye sorabilirsiniz) istasyonu arkanıza alıp sağa 200 metre kadar yürüyünce caddeyi geçmeden sağ tarafınızda otobüsleri göreceksiniz.
Biz Eurolines daha bilindik olduğu için riske atmadan ondan bilet aldık. Tek gidiş 21 km yani 10 euro. Gidiş geliş alırsaniz daha indirimli oluyor.

BONUS: Otobüs ile Saraybosna’dan Mostar’a giderken sağ tarafta oturursanız manzarayı daha iyi görebilirsiniz.


•Saraybosna – Mostar Otobüs Saatleri
06:00, 09:00, 11:30, 13:30, 16:30, 18:00, 19:30
Otobüs bileti alırken mutlaka Mostar Doğu Garajına gitmek istediğinizi söyleyin.

•Mostar Garajdan Merkeze gidiş

Peki otobüs ile Mostar’a ulaştınız da sonra? Sonrası kendinizi biraz geçmişte, savaşın izlerinin tam ortasında bulacağınız küçük dar ve eski binaların olduğu dar sokaklardan yürümek. Garajı arkanıza alıp sola doğru 1.5 kilometre yürüyünce çarşıya varıyorsunuz ve tabi ki köprüye.

•Mostar – Saraybosna Otobüs Dönüş Saatleri
06:00, 07:00, 09:00, 11:00, 15:00, 18:15.
Yalnız Balkanlar’da hiç bir yere internetten bilet alamıyorsunuz çünkü seferlerin saatleri değiştirilebiliyor veya iptal edilebiliyor. Bunun için 1 gün önceden almak en güvenilir olanı.
•Saraybosna – Mostar arası yol yemyeşil adeta Bob Ross’un tabloları gibi. Jablanicko Gölü, köprüler, minik villalar ve alabildiğine yeşillik, bakmaya ve fotoğraf çekmeye doyamiyorsunuz. Otobüsler de söylenildiği gibi kötü değildi. Tv yok ama klimasi var. Numarali bilet almaniza rağmen nereyi kaparsaniz oraya oturuyorsunuz ama biz beklentiyi baya düşük tuttuğumuz için memnumduk. Biz 11:30 otobüsü ile gittik. Yolculuk 2 buçuk saat kadar sürdü. Kravice’de 5 dakika mola verdi.




2- Saraybosna’dan Trenle Mostar’a nasıl gidilir?

Saraybosna’dan Mostar’a nasıl gidilir?

Saraybosna-Mostar tren hattı Avrupa’nın en iyi tren rotalarından birisi. Bir tek bu yol için bile Mostar’a gitmeye değer. Tabi ki otobüs yolu ondan aşağı kalır mı hayır o da çok güzel. Alabildiğine yeşil.

Saraybosna’dan Mostar’a Tren Saatleri

07:07, 16:50 ve 18:15.

Bosna Hersek Tren Bilet

Bir gün önceden bilet almak en sağlıklı olanı. Çünkü bazen tren saatleri de ciddi değişikliğe uğrayabiliyor. Tabi ki sabah erken gidip o gün için de alabilirsiniz.

Biz sabah 7’de trenle gitmektense gidiş otobüs dönüş treni tercih ettik. Çünkü 1 gün önce bilet almamıştık ve terminalin yerini bilmiyorduk. Riske atmak istemedik. Tren istasyonu ve ana otogar yan yana. İkisine de ulaşmak için Başçarşı’daki Sebilin oradan 1 nolu tramvaya binip direk olarak ya da herhangi bir tramvaya binip bir arka caddesinde inerek yaklaşık 20 dakikada (3 Km) ulaşabilirsiniz. Tren garında inince Mostar dönüş biletimizi almak istedik. Dönüş olduğu için inince Mostar’dan alabileceğimizi söylediler.  Bilet fiyatı 3 kişi 33 mark civarıydı. Gidiş dönüş alırsanız daha ucuza geliyor. Dönüşü muhteşem tren yolu ile deneyimlemek istedik. Saat 19:00’da dönüş olduğunu biliyorduk. Ama 19:50ymiş. Yani manzara bize yar olmadı 🙂 Trenlerin bizim 1970’lerin treni olduğunu ve döküldüğünü söylüyorlardı biz de kötü bekliyorduk. Ama şansımıza hızlı tren geldi. Uzaktan geldiği için öyle denk geldi hepsi öyle değil tabi.

BONUS: Manzarayı daha güzel görmek için giderken trende sola dönüşte ise sağ tarafa oturunuz

Mostar-Saraybosna Tren Dönüş Saatleri

Bir aksam 19:50’de var. Bir de sabah 06:00’da olması lazım ama sabahkinin tam saatinden emin değiliz.

Mostar’da Nereler Gezilir?

Mostar çok küçük bir yer. Biz de bu yüzden günübirlik gittik. Sakin bir gezi planladık. Mostar Köprüsünü görüp, karşısında kahve içeceğimiz, yerel yemek yiyeceğimiz, sakin sakin dükkanları gezeceğimiz bir gün. Zaten yürüdükçe bir şekilde istediğiniz yere çıkıyorsunuz 🙂

Mostar köprüsüne karşı aşağıda kahve içebileceğiniz ya da nehrin kenarında yemek yiyebileceğiniz çeşitli mekanlar var. Ayrıca köprünün yakınında çarşı ciddi derecede kalabalık bu yüzden alışveriş yapmak isterseniz otogar tarafına doğru yürüdüğünüzde çarşının uzantısı olan yerlerden alabilirsiniz. 🙂

    

2-KARADAĞ

Saraybosna’dan Karadağ’a nasıl gidilir?

Saraybosna’dan Kotor’a nasıl gidilir?

Saraybosna’dan Budva’ya nasıl gidilir?

Bir diğer seçenek ise Karadağ. Vizeniz varsa yol 190 kilometre aslında yoksa da 263 kilometrelik uzun sayılmayan bir mesafe 4.5-5 saat sürüyor. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey vize.

Karadağ Vize istiyor mu? Saraybosna’dan Karadağ’a geçerken Vize Gerekir mi?

Karadağ normalde Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ama Saraybosna’dan Karadağ’a geçmek için 2 yol var. Birincisi ana otobüs terminalinden binerek Hırvatistan üzerinden gidebileceğiniz VİZELİ yol.

İkincisi ise Lukavica otobüs terminalinden binebileceğiniz VİZESİZ yol. Proderiko üzerinden dolaşmanız gerekiyor. Bilet alırken de mutlaka Hırvatistan’a uğramadığını teyit edin. (No Dubrovnik)

Balkanlar’da size tavsiyemiz bileti bir gün önceden almanız.  Daha önceden de anlattığımız gibi istasyona 103 nolu troleybüs ile ulaşabilirsiniz. Ya da taksi ile 25 mark yani 13 euro gibi bir fiyata gidebilirsiniz. Kişi başı 45 mark, 6-7 saatlik bir yolculuk ile Kotor’a ulaşabilirsiniz. Old Town’a birkaç cent ile taksiye binerek ulaşabilirsiniz. Budva’ya devam edecek yolcularımız içi 20 dakikada ulaşan 3.20 euroya otobüslerimiz mevcut.

Mostar’dan Kotor ve Budva’ya Ulaşım, Nasıl Gidilir?

Bunun en pratik yolu Montenogro Otelin transferi. En az 2 kişi olmanız halinde 4,5 saatte Kotor ya da Budva’ya ulaşabiliyorsunuz. E-mail ile de kolayca iletişim kurabiliyorsunuz. Biz İstanbul’dayken konuşmuştuk rezervasyon yapabileceklerini ücretin de 35 euro olduğunu öğrenmiştik. Biz baktığımızda indirim vardı 30 euroydu.

Ulaşmak için montenegrohostel@gmail.com adresini kullanabilirsiniz.

Mostar’dan Budva ve Kotor’a gidiş saatleri

Mostar’dan 13:15’te kalkıyor. 18:00’de Budva’ya varıyor. Kotor’dan da geçiyor aynı otobüs.

Budva’dan 08:00’da Mostar’a otobüs kalkıyor. Kotor’dan 08:45’de otobüs var. 13:00 gibi de Mostar’da oluyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.