İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ALANYA

Son güncelleme tarihi 8 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Turist Cenneti Alanya

Bu yazımızda bizim için özel olan bir yerden bahsedeceğiz; Alanya. Almanya’da yaşayan anne tarafı zamanında ev aldı gidiş o gidiş. Kendimizi bildik bileli her yaz gideriz bu yüzden. Memleketimiz oldu.  Temmuz ve ağustos aylarında yerliden çok turistin olduğu bir yer burası. Şehir olma yolunda da gidiyor. Eğer otel-deniz tatili yapmak istiyorsanız aradığınız yer olabilir. Ekmek elden su gölden modunda. Eğer ben otelde oturmayı sevmiyorum diyorsanız onun için de çok uygun bir yer. Çünkü gezilecek o kadar çok yer var ki isteyene. Detaylarını aşağıda anlatacağım. Gelin bu hem birçok doğal güzelliğe sahip hem de deniz-kum-güneşin dibine vurabileceğiniz Alanya’yı daha derinden tanıyalım.




ALANYA’YA NASIL GİDİLİR?

Artık kendi havaalanı var. Eskiden ya 15 saat otobüsle ya da uçakla Antalya + 2 saat otobüs yapardık. Gerçi ucuz uçak bulunca yine Antalya’ya gideriz. Çünkü Gazipaşa’ya çok sık sefer olmuyor haliyle de daha tuzlu olabiliyor.

ALANYA’NIN DENİZİ

Antalya Bölgesi genel olarak dalgalı ve çakıllı denize sahiptir. Alanya’nın da genel olarak böyle gözüküyor. Ama yerlisi olduğumuz için artık keşfettik ve neredeki deniz güzel biliyoruz. Belediyenin orası dediğimiz bir yer var. Heykelin biraz daha ilerisinde, zaten ‘Belediyenin oradaki halk plajı nerede?’ diye kime sorsanız gösterir. Orası kum ve dalgasız denize sahip. Ya da otantik bir deniz isterseniz Kleopatra Plajına gitmelisiniz. Hatta nasıl deniz istediğinizi bırakın direk gidin. Burası biraz dalgalı ama incecik kumu, turkuaz rengi ile Hawaii havası yaratıyor. Bunu Alanya’da gezilecek yerler kısmında anlattık.

Alanya’da ulaşım çok kolay. 2 tane ana cadde var. Turistlik olarak gidilecek her yer o 2 caddeden birinde zaten. Hatta %90i sahil kesimindeki caddede. Oradan da sık sık otobüs geçiyor. Belediyenin oraya da Kleopatra’ya da kolayca ulaşabilirsiniz.




ALANYA’DA NEREDE KALINIR? OTEL TAVSİYELERİ

Bizim ev vardı ama arada yine de otelde kalıyorduk. Çünkü otelleri çok güzel ve konfora göre uygun fiyatlı Alanya’da merkezdeki otellere bakarsanız daha iyi olur. İlçelere girince çok iyi yerler yok çünkü. Otel ismi isterseniz eğer: Alanya Çimen oteli, Alanya Büyük Otel, Taç Premier uygun ve test edilip onaylanmış oteller. Daha lüks isterseniz Panoroma Otel de çok güzel.  Ve Ege bölgesinde bu kalitede otel ararsanız bunların en az 3-4 katı para ödemek zorunda kalırsınız. Antalya’da çok fazla otel olduğu için fiyatlar da düşük oluyor.

Çimen Oteli’nin manzarası 🙂

ALANYADA GEZİLECEK YERLER

Bu liste baya uzun bir liste olacak. Hazırsanız başlıyoruz:

  • ALANYA KALESİ

Gece ayrı gündüz ayrı güzelliği olan bu ihtişamlı kaleyi önce Romanlı Korsanlar şato şeklinde yaptırmış daha sonra Bizanslılar kale olarak inşa etmişler. Son halini Alaettin Keykubat kaleyi aldıktan sonra yeni baştan yaptırarak vermiştir. Kale sadece savunma açısından değil Selçuklu Mimarisi açısından da çok önemlidir. Bir rivayete göre kaleden aşağıya atılan taşlar denize düşmüyormuş. Kayaların çekim gücündenmiş. Denedik test ettik onayladık. Ya da çok yüksek olduğu için göremedik.

Alanya Kalesi’ne Ulaşım ise; isterseniz merkezden her saat otobüs var, isterseniz taksiler de çıkıyor tabi turist değilseniz biraz surat asabiliyorlar ya da ciğerinize güveniyorsanız yukarı çıktıkça daha da güzelleşen manzaranın keyfini tabanvay olarak çıkarabilirsiniz. Hem böylece yol kenarında satılan el işi ürünler ve tropik meyvelerden alabilir, bol bol foto çekilip kaktüs bahçelerini de görebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz çıkış için otobüs veya taksiler ile çıkın dönüşünüzü inerek yapın sonrada kalenin hemen yanında denize de sıfır olan kafelerden birinde buz gibi bir limonata için.

NOT: arabanız varsa arabanızla da çıkabilirsiniz. Yukarı da otopark var.

Alanya Kalesi Giriş Ücreti: 15 TL. müze kart varsa o da geçerli.

Yaz Kapanış Saati: 19:30. Her gün açıktır.




  • KLEOPATRA PLAJI

İsmini Antik Mısırın son Kraliçesi Kleopatra’dan alan bu plaj Alanya’nın hatta Türkiye’nin en güzel plajlarından bizce. Kleopatra bu kadar güzel miydi bilemeyeceğiz ama burası bizi gerçekten büyülüyor. Pırıl pırıl turkuaz suyundan dibini gördüğümüz deniz ve basmaya kıyamadığımız bembeyaz kumları var… Aynı zamanda sığ ve mavi bayraklı plajlarımızdan. Sağı solu çok belli olmuyor gerçi. Kimi zaman çarşaf gibi kimi zaman ise minik tsunamiler çıkıyor.  Sakinken yüzüp, hırçınlaşınca geniş kumsalda oturup hayranlıkla dalgaları izledik. İki hali de birbirinden güzel. Plaj şehrin tam göbeğinde, bir yanında Damlataş bir yanında kale, doğa ve tarihin ortasında deniz keyfi yaşıyorsunuz. Cadde üzerinde bulunan bu plaja olduğunuz konuma bağlı ister yürüyerek ister otobüsle ulaşabilirsiniz. Cadde üzerindeki bakkallarda Almanların ‘cafestucken’ dedikleri minik tatlı çöreklerden var biz görünce bir poşet dolusu almıştık. Birde halk plajı olduğu için giriş ücretsiz, tabi şemsiye ve şezlong alırsanız ücret ödüyorsunuz. Alanya’ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.




Alanya Kleopatra Plajına nasıl gidilir? Sahil caddesinden sık sık geçen otobüsler var. Otobüste para alıyorlar kartınız olmasına gerek yok.

  • ARKEOLOJİ MÜZESİ
    Ailecek arkeolojiye olan bir takıntımız var. Her gittiğimiz tatilde illa arkeoloji müzesi bulup itina ile gezeriz. Alanya’ya her sene gitmemize rağmen Alanya Müzesini anca geçen sene gezebildik. Çok sıcak olduğu için kendimizi genelde denize atıyorduk. Ama bu sefer haziranda gittiğimiz için her santimini tekrar gezdik. Bu müze Damlataş mağarasının yakınlarında. Tunç çağı, Urartu, Frigya ve Lidya döneminden Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar eserlere ev sahipliği yapıyor. Küçük bir müze ama bronz döküm Herakles heykeline sahip. Bu heykel antik çağda Herakles adına yapılmış heykellerde görülmeyen bir yapısal duruş formu sergiliyor, bronza yansıtılan kas ve iskelet yapısı emsalsiz sayılıyor. Bahçesinde ise tarım köşesi ve onlarca lahit var. Benim en ilgimi çeken tabi ki Lahitler ve pegasus figürü oldu. Birde bahçesinde gezinen tavuskuşu var.

Alanya Arkeoloji Müzesine Giriş ücreti; 5tl. Müze kart geçerli ayrıca pazartesi günleri de giriş ücretsiz.

Alanya Arkeoloji Müzesi’ne nasıl gidilir? Damlataş’a giden otobüslere binip gidebilirsiniz.

  • DAMLATAŞ
    Antalya’nin sayısız güzelliklerinden sadece biri olan Damlataş Mağarası, size kendinizi Dracula’nın evinde gibi hissettirecek. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle de turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği yerlerden biri. Çok küçük ama insanın ağzı açık kalıyor.

Damlataş Mağarası Giriş Ücreti: öğrenciye 2 tl normal 4tl.

  • DİMÇAYI

Alanya’nın muhteşem sıcağından kurtulmak isteyenlere güzel bir kaçamak yeridir. Toroslardan 60 kilometrelik yolun sonudur burası. 3 kilometre boyunca işletmeler vardır. Hem yüzüp hem suyun üzerindeki ahşap çardaklarında oturup yemek yiyip çay içip vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. Ya da sadece ayaklarınızı sokabilirsiniz. Çünkü inanılmaz soğuktur. Biz her gidişimizde mutlaka bir gün giderdik.  Ve şiddetle tavsiye ediyoruz. Fiyatları da gayet makul.

Alanya Dimçayı’na nasıl gidilir? Tabi ki Alanya’nın vazgeçilmezi olan turlar buraya da götürüyor.

Ya da merkezden 10 nolu otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Şimdi biraz da Alanya’nın dışına çıkalım. Bu bölümde yazacağımız yerleri biz bir gün araba kiralayıp gezdik. Hepsi birbirine yakın yerler. Düden hariç. Eğer siz de hepsini gezmek isterseniz araba kiralamak en mantıklısı. Ya da sayacağımız yerlere turlar da var. Ama tek tek para vermektense böyle çok daha ucuza gelir. Gelin bakalım bu yerler ilginizi çekecek mi?

  • ASPENDOS
    Benim bayıldığım yerler listesinde üst sırada olan Aspendos Antalya’nın Belkıs ilçesinde bulunuyor. MS 2.yüzyılda yapılmış olan açık hava tiyatrosudur. Bu antik tiyatro Aspendos şehrinin yerli tanrıları ile İmparator ailesine sunulmuştur. En ilginç özelliklerinden biri, sahnede orkestranın tam ortasından çıkarılan en küçük ses dahi üst sıralardaki galeriden rahatça duyulabilmesidir. İçinde gezerken buralarda kimler oturmuş acaba, şuradan kimler halka seslendi diye düşününce bir acayip oluyor insan. Toplu taşımalarla ulaşım maalesef yok. Biz araba kiralayıp gitmiştik. Ama Antalya’nın her turistlik ilçesinden Aspendos’a uygun fiyatlı turlar var.

Aspendos’a Giriş Ücreti: 25 tl. Müze Kart da geçerli. Yaz kapanış saati:19:00 Kış Kapanış saati: 17:00

  • MANAVGAT ŞELALESİ

Antalya’ya 72, Alanya’ya 60 kilometre olan bir şelale. Ben çok büyük hedeflerle gittim ama hayal kırıklığına uğradım. Bildiğin su yoktu. Etrafında sadece 1 tane gözlemeci vardı. Acaba yanlış yerde miyiz diye düşündük hatta. Rafting, araçla safari gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Manavgat’a giriş ücreti 5 TL.

  • DÜDEN ŞELALESİ

Kaynağı Kepez Hidroelektrik Santrali olan Düden Çayı, iki kola ayrılır. Aşağı Düden ve Yukarı Düden Şelalesi olarak bilinen şelalelerden Yukarı Düden Şelalesi şu an için ayrıca piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılır. Adeta Antalya’nın içinde kalmış gizli bir cennettir. Antalya merkeze 10 kilometre uzaklıktadır.

Düden Şelalelerine Giriş Ücreti: 3 TL’dir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.