İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İNGİLTERE VİZESİ

Son güncelleme tarihi 11 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Gelelim en hayranlık duyduğum ülkeye gidebilmek için gerekli olan vizeye. Dünyada en zor vize veren ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Gerçekten de vize başvur formunu elinize aldığınızda anlıyorsunuz. Tam 12 sayfalık bir başvuru formu. Ama ucunda bize göre çok değişik bir kültürü görmek ve gezmek var. O yüzden sakin kalıp sinsice vizemize yaklaşacağız.

Öncelikle bazı sorulara cevap verelim.

İngiltere vizesi ile nereler gezilir?

Aslında vizenin adı UK Visa yani Birleşik Krallık Vizesi. Bu da demek oluyor ki İngiltere, İskoçya, Galler Kuzey İrlanda’yı bu vize ile gezebiliriz.

Kimler İngiltere Vizesi almak zorunda?

Yeşil Pasaporta da İngiltere Vizesi gerekiyor mu? Evet maalesef hem bordo hem de yeşil pasaportlular vizeye tabi.




İngiltere’den aktarma yapacakken de İngiltere vizesi gerekiyor mu? Evet transit yolcuların da vize alması gerekiyor. ABD, AVUSTRALYA, KANADA’YA İNGİLTERE ÜZERİNDEN GİDECEĞİM TRANSİT VİZE ALMAM GEREKİYOR MU?

Ama şöyle bir istisna var. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda veya Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek olan yolcular için bir istisna getirilmiştir. Bu ülkelerden birine geçerli bir vizenizin olması veya en son giriş yapmanızdan bu yana en fazla 6 ay geçmiş olması ve İngiltere’de aktarma yaptığınız sürenin 24 saati geçmemesi yani 24 saat içinde İngiltere’deki bir havalimanından asıl gideceğiniz ülkenin uçağına binmeniz halinde İngiltere transit vizesine ihtiyacınız yoktur.

Schengen Vizesi ile İngiltere’ye gidebilir miyim? Hayır, aynı zamanda İngiltere vizeniz varsa da Schengen ülkelerine giremezsiniz.

Şimdi de İngiltere Vizesi başvuru sürecine bakalım;

  1. Önce online bir başvuru formu dolduruyorsunuz.
  2. 2. Bu formu doldurunca sistem size vize başvuru merkezlerinden randevu alma seçeneğine götürüyor. Genelde 1 hafta – 10 gün sonrası için boş yer buluyor. Ekstra bir ücret ödeyerek süreci hızlandırabiliyorsunuz.
  3. Randevu gününe kadar başvurunuzda bahsettiğiniz bilgileri belgeleyen tüm evrakları toparlamanız gerekiyor.
  4. Vize başvuru merkezlerine gidiyorsunuz. Herhangi bir mülakat gerçekleşmiyor. Görevli kişi evraklarınızın tam olduğunu kontrol edip konsolosluğa yollamak üzere pasaportunuzu ve vize başvuru dosyanızı alıyor. Sonra sizde parmak izi vermek için başka bölüme geçiyorsunuz.
  5. Başvurunuz konsolosluk ya tarafından değerlendiriliyor ve sonuca göre vizeniz pasaporta basılarak ya da basılmadan vize başvuru merkezlerine yollanıyor.
  6. Vize başvuru merkezlerinden pasaportunuzu teslim alıyorsunuz.




Schengen Vizesinde de olduğu gibi İngiltere için de direk konsolosluğa başvuramıyorsunuz. Yetkili başvuru merkezleri aracılığı ile yapabiliyorsunuz. 7 tane şehrimizde başvuru merkezi var; Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul ve İzmir. Seyahatinizden en erken 3 ay önce başvurabiliyorsunuz bunu da burada belirtelim.

İngiltere Vize Ücretleri:

  • 6 aylık vize 131 dolar
  • 2 yıllık 428 dolar
  • 5 yıllık 780 dolar
  • 10 yıllık 978 dolar

İngiltere Vize Türleri

Bir çok çeşidi bulunan İngiltere vizesinin her türü için yukarıda saydığım sürelerle başvuru yapabilirsiniz. Bakalım türleri nelermiş. Bunun için direk bu siteye girip aşağıdaki adımları takip ederek öğrenebilirsiniz. Direk online başvuru bölümüne geçebilirsiniz o zaman.

1-Turist (Ziyaretçi) Vizesi

Tatil amaçlı gidecekseniz başvurmanız gereken vizedir. Kesinlikle ticari bir iş yapamazsınız. Turist vizesi evrakları da kişiye göre değişir. Öğrenci, çalışan, emekli, ev hanımı vb Bunları birazdan açıklayacağız.

2-Öğrenci Vizesi

Birleşik Krallık ülkelerinde lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim görme, dil eğitimi alma, sertifika programına gitme gibi eğitimle ilgiliyse almanız gereken vize türü öğrenci vizesidir. Bunun da biri kısa süreli diğeri ise uzun süreli olmak üzere 2 türü bulunuyor: 

  1. Öğrenci ziyaretçi vizesi (Student visitor visa)

Bu benim de başvurduğum kısa dönemli dil kursu için olan vize türü.

      2. Tier 4 (General student visa). Lisans ve yükseklisans düzeyinde eğitim görmek, bir seneden fazla dil okuluna gitmek amacıyla başvuracak öğrencilerin için gerekli olan vizedir. Orta düzeyde (intermediate) İngilizce bilgisi ön koşulu bulunuyor. Bunu da beyan etmeniz gerekiyor. Mülakat veya söylemeniz yetmiyor. IELTS, TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan İngilizce yeterlilik sınavlarına girmiş ve gereken baraj puanını kazanmış olmanız gerekiyor. Tier 4 vizesi ile dil kursuna katılacak olanların, Birleşik Krallık’ta çalışma izni olmuyor ama lisans veya yüksek lisans için gideceklerin 1 haftada 20 saati geçirmeyecek şekilde part time çalışma hakları oluyor. Vizeniz biterse de Türkiye’ye dönüp uzatmanıza gerek yok, oradan da uzatabilirsiniz.




3-Çalışma Vizesi

İngiltere’de çalışmak isteyenlerin başvurduğu vizedir. 2 türü vardır.

Tier 2 :Genel Çalışma Vizesidir, Birleşik Krallık’taki bir işveren kurumda işe girdiğinizde almanız gerekir. Haftada 20 saati geçmeyecek şekilde ve aynı sektörden olmak kaydıyla ek iş yapabiliyor, aile bireylerini yanında kendisiyle beraber İngiltere’ye getirebiliyor.

Tier 5: İngiltere Geçici Çalışan Vizesi olarak geçen, Birleşik Krallık’taki bir işveren kurumda kısa dönemli (12 – 24 ay) çalışacakların alması gereken vize türü. Genel olarak yaratıcı alanlarda çalışanlar ve sporcular, vakıf – hayır kurumlarında çalışanlar, din görevlileri, Erasmus programı olduğu durumlarla Birleşik Krallık’ta çalışacak kişilerin aldığı vize türü. Bu vize türünde de kişi haftada 20 saati geçmeyecek şekilde ve aynı sektörden olmak kaydıyla ek iş yapabiliyor, aile bireylerini yanında kendisiyle beraber İngiltere’ye getirebiliyor. Fakat kesinlikle her ay banka hesabında diğer aile bireylerinin sponsorluğunu üstlenebilecek miktarda para sahibi olması gerekiyor. (her ay her aile bireyi için 630 Pound.)

4-Yerleşim Vizesi

Birleşik Krallık vatandaşlarının, Birleşik Krallık dışı ülkelerin vatandaşı aile bireyleri için yerleşim hakkı veren vize türü. İngiltere Yerleşim Vizesi (settlement visa) olarak geçen vizenin, evli, evli olmayan, nişanlı, ebeveyn, siyasi nedenlerden aile birleşimi, 18 yaş altı çocuklar, evlatlık çocuklar, diğer akrabalar vs türleri var. 

İNGİLTERE VİZESİ ONLINE BAŞVURU

Şimdi başlayalım vizemiz için başvurmaya. Öncelikle Visa4UK https://www.gov.uk/check-uk-visa adresine tıklıyoruz. Bence aşırı karışık bir site olduğu için tek tek resimli anlatacağım. Sürekli bir yere yönlendiriyor ve ingilizce olduğu için işi riske atmayalım.

Başlamadan önce belirtelim, doldururken tamamen gerçekçi şeyler üzerinden doldurun. Çünkü gerekli evrakları toplarken formda beyan ettiklerinizi ispatlamak için belge koyacaksınız. Şimdi ilk aşamamız:

İNGİLTERE VİZESİ ONLINE BAŞVURU FORMU DOLDURMA

1-Öncelikle hangi tür vize lazım onu öğrenmeliyiz. Siteye giriyoruz ve Start Now’a basıyoruz. Daha sonra milliyet seçiyoruz. Next Step’e basıyoruz. Öncelikle bize hangi vize lazım onu bulacağız

2-Daha sonra gidiş amacımızı seçeceğimiz sayfa açılıyor.

  • 1-Turistik
  • 2-İş, akademik ziyaret
  • 3-Eğitim
  • 4-Transit geçiş için
  • 5-Uzun süreli kalkma için aileye katılma
  • 6- Evlilik dolayısı ile
  • 7-Okula giden çocuk için kalma
  • 8-Özel tıbbi tedavi
  • 9- Resmi diplomatik veya devlet işletmeleri için (İngiltere üzerinden transit dahil)

Biz Study olanı seçiyoruz daha sonraki sayfada sırasıyla 6 ay ve 6aydan kısa – 6 aydan uzun olarak 2 seçenek çıkıyor. Sonra hangi vizeyi almamız gerektiğiniz bize söylüyor. Short Term Study Visa. 6 aydan kısa olan 97 Pound. 6 aydan uzun olan 186 pound.

APPLY OLAN KISMA BASIYORUZ

APPLY ONLİNE’A BASIYORUZ VE SONRAKİ Sayfada SHORT TERM STUDENT VISA’YA BASIP NEXT DİYORUZ.

ilk seçeneği seçip next diyoruz. Daha sonraki sayfada Apply now’a basıp gelen diğer sayfada Email ve şifre yazıp hesap açıyoruz. Daha sonra hesabın size mi ait olduğunu soruyor. You olanı seçip devam ediyoruz.

Daha sonra başka E mail adresi olup olmadığını soruyorlar. Varsa yese basıp devam ediyoruz. Telefon numarasını yazıp For use whilst out of the UK ‘yı seçip Mobile Phone Number’ı seçip devam ediyoruz.

Sonraki adımlarda ise isim istiyor ve sonrakinde de cinsiyet ve medeni hali seçip devam ediyoruz. Daha sonra adres yazıyoruz ve yazışma adresi olduğunu belirtmek için YES yazıp devam ediyoruz. Daha sonra evin size ait olup olmadığını soruyor. Sonra da pasaport numaralarını istiyor.

Pasaport numaraları yani ‘Passport number or travel document reference number ‘ yazan yere numarayı giriyoruz. Altında da veren makamı, veriliş tarihini ve bitiş tarihini soruyor. bunları da yazıp ‘SAVE AND CONTINUE’ diyoruz. Daha sonraki sayfada ulusal bir kimlik kartı var mı diye soruyor. Evet yazıp bunun bilgilerini giriyoruz. Ehliyet kabul edilmiyor. Yine numara, veren makam ve bitiş tarihini soruyor. Yazıp ‘SAVE AND CONTINUE’ diyoruz.

Sonraki sayfada Doğum ülkemiz, şehrimiz ve tarihini soruyor. Başka bir uyruğunuz daha olup olmadığını soruyor. Varsa YES’e basıp veya yoksa No’ya basıp devam ediyoruz.

Biz Short Term Student Visa’ya başvurduğumuz için kursa kayıt olup olmadığımızı soruyor.

Eğer kayıt yaptırdıysanız bunun adını, başlangıç zamanını soruyor. Yaptırmadıysanız No diyip daha önce gidip gitmediğinize cevap vermeniz gerekiyor.

Sonraki aşamada ise iş durumunuzu soruyor. Employment – çalışan,

Self-employed- kendi işini yapan, A student – öğrenci, Retired – emekli, Unemployed – işsiz. biz öğrenciyi seçiyoruz.

sonraki sayfada Do you have another income or any savings?(Required) sorusu geliyor. Yani bir geliriniz var mı? Birikiminiz yani banka hesabınızda paranız varsa karşılığını GBP cinsinden yazmanız lazım.

Sonra size bu seyahatin ne kadara mal olacağı soruluyor. İster Türk Lirası ister GBP cinsinden yazabilirsiniz.

Sonraki sayfada aylık giderinizi soruyor.

Sonra sizin adınıza biri seyahatinizi karşılayacak mı diye soruyor. Ki eğer işsiz veya öğrenci iseniz evet demek zorundasınız. Sonraki sayfada kim olduğunu soruyor. Aileyi seçiyoruz biz. Bu kişinin isim, adres ve ne kadar ödeyeceği bilgisini veriyoruz.

Bitmiyor diye haykırdığınızı duyar gibiyiz. Evet gerçekten bitmiyor ama sabredin.

Sonra size neden yardım edeceklerini soruyorlar şöyle bir şey yazabilirsiniz: ‘Because they are my family and they care aboout my education’ Diğer sayfada başka biri yardım edecek mi diye sorduğunda No diyoruz ve ne kadar kalmayı planladığımızı soruyorlar. ‘Up to 6 Months’ diyoruz.

Sonra seyahat sürenizi soruyor. Yazıp devam ediyoruz ve hangi dili konuşmayı tercih ettiğimizi soruyor. English diyoruz.

Bakmakla yükümlü olduğunuz kişi var mı diye soruyor. Yok diyip devam ediyoruz. Daha sonrası önemli. Anne ve baba bilgilerini istiyor. İngiltere’de yaşayan aile yakınınız var mı diye soruyor. Grup şeklinde mi gideceğinizi soruyor.

Sonra nerede kalacağımızı adresini soruyor. Sonraki sayfada da başka bir yerde kalacak mıyız diye soruyor.

10 yıl içinde daha önce Birleşik Krallığa girip girmediğimizi soruyor. No diyoruz. Sonraki aşamada Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Avrupa’ya gidip gitmediğimizi soruyor. Gittiysek yandık çünkü tek tek tarihleri istiyor. Bu kısmı da atlatınca daha önce red yiyip yemediğimizi soruyor. ve illegal yol ile girip girmediğimizi. Sanki girdik diyeceğiz girmiş olsak bile. Terör olaylarına, savaşa veya örgütsel olaylara katılıp katılmadığımızı soruyor. Kısacası 3’lü çıkan sorulara hep No diyerek devam ediyoruz. Sonra işinizin detayları çıkıyor varsa uygun seçiyoruz yoksa en aşağıdakine basıyoruz.

Sonra kendinizi tanıtmak istediğiniz bir şey olup olmadığını soruyorlar. İkna etmek için buraya biraz kendinizden ve gidiş amacınızdan bahsedebilirsiniz.

Artık evraklara ulaşmaya çok yakınız. Bütün doldurduğunuz formu kontrol etmeniz için tekrar çıkarıyorlar doğru ise devam. Şimdi sıra İngiltere Vizesi Ödemede.

İngiltere Vizesi güncel fiyatları şöyle:

Standard service : pay 131.00 USD 

Priority service : pay 428.00 USD

Super Priority service : pay 1422.00 USD

Biz tabi ki de 131 dolar olanı seçiyoruz. En son kredi kartı bilgilerimizi giriyoruz ve başvuru için randevu alma sırasında artık. Book Appointment‘a basarak bunu da halledeceğiz. Genellikle 1 hafta 10 gün sonrasına randevu bulunuyor. Bu randevu bilgilerini ve ödemeyi aldıktan sonra emailinize bir bilgilendirme maili gelecek. Onun çıktısını alıp evraklarınızın arasına koymanız gerekiyor.

Şimdi sıra geldi:

İngiltere Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Herkes için gerekli olan 11 tane evrak var ve ne için gidiyor olursanız olun bunları almak zorundasınız.

  • 1. Online başvuru formunun çıktısı
  • 2. Randevu bildiriminizin çıktısı
  • 3. Vize ücreti ödemesinin dekontu
  • 4. Pasaport
  • 5. Destekleyici belgeler (Sponsor yazısı, okul evrakları, banka dökümanları ve inandırıcı olabilecek her türlü evrak)
  • 6. Uçak bileti ve otel rezervasyonu
  • 7. Davet mektubu/ Davetiye (opsiyonel)
  • 8. İş / Öğrenim durumuna göre eklemeniz gereken diğer dökümanlar (aşağıda vize başvuru sahibinin meslek / öğrenim durumuna göre sahip olması gereken dokümanları sıraladık)
  • 9. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 10. Kimlik Fotokopisi
  • 11. Biyometrik fotoğrafı orada anlık olarak çekiyorlar.

Bunları mesleklere göre detaylıca çoğaltmak zorundayız. Bunlar herkesin götürmesi gereken 11 evrak. Şimdi diğerlerine bakalım.

ÖĞRENCİLER İÇİN İNGİLTERE VİZE EVRAKLARI
  1. 11 Evrak +
  2. Öğrenci belgesi
  3. 18 yaşının altında ise muvafakatname
  4. Sponsor bilgileri: sponsor dilekçesi, banka dökümanları, SSK dökümü, diğer gelir belgeleri
ÇALIŞANLAR İÇİN İNGİLTERE VİZE EVRAKLARI
  • 1. 11 evrak +
  • 2. Vize talep dilekçesi
  • 3. Şirketin imza sirküleri fotokopisi
  • 4. Vergi Levhası
  • 5. Faaliyet Beelgesi
  • 6. Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi
  • 7. Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi
  • 8. SGK (4A) Hizmet Dökümü
  • 9. Maaş Bordrosu ( 3Aylık olmalı)
  • 10. Şahsi Banka hesap cüzdanları ve hesap dökümleri
  • 11. Varlık belgeleri

EMEKLİLER İÇİN İNGİLTERE VİZESİ GEREKLİ EVRAKLARI
  • 11 Evrak +
  • Vize Talep dilekçesi
  • Emeklilik kartını fotokopisi ya da e devletten emeklilik kaydı çıktısı
  • Emekli maaşı banka dökümü (3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Şahsi banka hesap cüzdanları ve hesap dökümleri
  • Varlık belgesi

Umarım vizeniz çıkar ve muhteşem bir seyahat yaşarsınız. Vizeniz ortalama 21 gün içinde çıkacaktır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.