İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Son güncelleme tarihi 8 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

En kısa cevabı 26 ülkeye tek bir vizeyle girmenizi sağlayan ortak vizedir. Bu ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İzlanda, Norveç ve İsviçre.

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Vize almanız için öncelikle elinizde tabi ki pasaport olması gerekiyor. Eskiden olduğu gibi konsolosluklara gidip başvurulamıyor artık. Yoğunlukları azaltmak için acentalara devredildi bu iş. Siz belgelerinizi hazırlıyorsunuz sonra gidip acentaya teslim ediyorsunuz onlar da konsolosluğa götürüyorlar. Ortak bir vize dedik ama ülkeler acentalara bölünmüş durumda. Peki hangi ülke hangi acentada?




İDATA ACENTASI: Almanya, İtalya

VFSGLOBAL: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka,Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İzlanda (İsviçre temsil ediyor.), Letonya, Litvanya, Lüksemurg, Malta, Polonya, Yunanistan

ORANGEVİZE: Estonya, Macaristan, Norveç, Portekiz, Slovenya

TLSCONTACT: İsviçre, Lihtenştayn

Slovakya Vizesi almak için ise Slovakya Konsolosluğu direk olarak başvuru kabul ediyor.




PEKİ HANGİ ÜLKEDEN ALMALIYIM?

Bu olay çok ÖNEMLİ! İlk olarak hangi ülkeye girecekseniz mutlaka o ülkeden vize almanız gerekiyor. Yoksa sonra başınız ağrıyabilir. Mesela siz ilk Almanya’ya gidecekseniz ama vizenizi İtalya Konsolosluğundan aldınız. Havaalanında pasaport kontrolünden geçerken adam size vizeyi aldığın ülkeye git deme yetkisine sahip. Ama ilk Almanya’ya gidecekseniz ve vizenizi oradan aldınız diyelim. Güzel güzel girersiniz ülkeye sonra oradan rahatça diğer ülkelere de giriş yapabilirsiniz. Bu olay aynı vize için bir kerelik yani.

BU VİZE BİZE KAÇA PATLAR PEKİ?

Valla işte maalesef ki biometrik fotoğrafıydı, sağlık sigortasıydı, vize harcıydı, aracı kurum parasıydı hesaplandığı gibi olmayabiliyor. Schengen vize harcı 60 eurodur. Birde ülkeye göre değişen aracı kurum parası var. Onların güncel fiyatlarını acentaların sitelerinden öğrenebilirsiniz. Genellikle 20 Euro civarı oluyor. Güncel vize ücretlerini ve sağlık sigortası fiyatlarını buradan öğrenebilirsiniz.

PEKİ NASIL ALCAZ BİZ BU VİZEYİ SÜREÇ FELAN NEDİR?

Öncelikle hangi ülkeye gideceğimize karar veriyoruz. Sonra hangi kurumla anlaşmalı olduğuna hoop yukarıdan bakıyoruz. Sonra o kurumdan randevu alıyoruz. Başvuru formumuzla beraber gerekli belgeleri hazırlayıp randevumuza gidiyoruz. Yazıyı okurken şimdiden Ben hangi belgeleri toplayacağım diyen hazırcılar için onları da belirteceğim. Vizenin çok çeşidi var. Turistik, aile ziyareti, iş fuar ziyareti, eğitim kültürel ve sportif etkinlik amaçlı ziyaret, staj gibi kategorileri var. Hepsinin ortak evrakları olduğu gibi farklı evrakları da var.




Herkesin kesinlikle elinde olması gereken evraklar;

  • Pasaportun Aslı var ise eski Pasaportlar
  • 2 adet Biometrik Fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş arka fon beyaz)
  • Yabancı devletten gelen Davetiye’nin Aslı (aile ziyareti ise davetiye değilse otel ve uçak biletlerinin rezervasyonu)
  • Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Ekstra olarak Üzerinize olan taşınmazlar ( Tapu, Ruhsat vss.) Fotokopisi
  • Son 4 Aylık Banka Hesap Dökümleri (Bankadan Kaşeli ve İmzalı ve imza sirküleri)
  • Siz yine eski schengen vizeniz varsa onun da fotokopisini çekip götürün artık istiyorlar.
  • Birde başvuru formu haricinde o ülkeye gitme sebebinizi açıklayan, hangi tarihlerde gidip hangi tarihlerde döneceğiniz bilgisinin olduğu, konsolosluğa hitaben yazılmış bir dilekçe yazmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

ÇALIŞANLAR İÇİN EKSTRADAN

  • SGK Hizmet Dökümü
  • SGK İşe Giriş Bildirgesi
  • İş Yeri İzin Belgesi ( Antetli Kâğıda Kaşe ve İmzalı)
  • Son 3 aylık Maaş Bordrosu

EMEKLİLER İÇİN EKSTRADAN

  • Emeklilik Belgesi
  • Son 4 aylık Banka Hesap Dökümü ( Maaş aldığı Bankadan) (Bankadan Kaşeli ve İmzalı)

ÖĞRENCİLER İÇİN EKSTRADAN

  • Öğrenim Gördüğü Okuldan Öğrenci Belgesi
  • Öğrenim Gördüğü Okuldan İzin Belgesi
  • Sponsor evrakları
  • Sponsor Dilekçesi

NOT: Ben hem öğrenciyim hem de 1 yıldır part-time çalışıyorum. O yüzden ikisinin de belgelerini topladım. Böyle bir karton A4 kâğıdı olmuştu resmen. Ama kaptım vizeyi değdi yani.

NOT:  İdata’nın sitesi gerekli evraklar konusunda çok başarılı linki buraya bırakıyorum.




PEKİ BEN BUNLARI YAPTIM GARANTİ ÇIKIYOR MU ŞİMDİ BU VİZE?

Eveeeet diye haykırmak isterdik ama maalesef sıkıntılı bir süreç. Evraklarınız istediğiniz kadar mükemmel hazırlanmış olsun, her şeyiniz tam olsun yine de evraklarınızın gittiği adamın vicdanına kalmış bir şey. Önemli olan nokta sizin geri döneceğinize inanmaları. Mesela biz anne kız en son 15 sene önce Schengen vizesi almıştık babamsa hiç almamıştı. Ama şimdi aldığımız vizeleri 6 ay verdiler. Çünkü biz hunharca kanıt sunduk ellerine. Mesela ben ehliyet kursuna yazılmıştım. Oradan yazı aldık öğrencimizdir ve devam edecektir kursa diye. Kredi kartı ekstralarımızı da koyduk eve bir dünya büyük eşya alınmıştı o aylarda. Hani bak geri döneceğiz, dönmeyeceksek niye klima alalım diye. Eğer böyle süreklilik arz eden olaylar varsa sizde onların belgelerini koyun. Dil kursları olur, başka kurslar olur zaten çalışıyorsanız şirketiniz yazı da veriyor. Unutmayın önemli olan İNANDIRMAK.

BEN KAPTIM VİZEYİ GİDİYORUM DİYENLER İÇİN HATIRLATMA

Vizeyi alınca da her şey bitmiyor maalesef. Siz şimdi güzel güzel vizenizi, uçak biletinizi aldınız. Bindiniz ve diyelim ki Almanya’ya indiniz. Pasaport kontrolündeki insanın sizi ülkeye sokmama gibi bir yetkisi var. Evet evet doğru okudunuz. O yüzden bütün sempatiniz ile pasaport kontrolüne gidip, güler yüzünüz sayesinde bu aşamayı da atlatabilirsiniz. Köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceğiz yoksa olan bütün masraflarımıza olur ve suya düşen hayallerle Türkiye uçağında bulurunuz kendimizi. Kontrolü geçtikten sonra hunharca eğlenmeli tatil başlayabilir !!!!




BİRDE VİZEYİ ALDIK BANA NE ÇIKMIŞ NASIL ANLAYACAĞIM DİYENLER İÇİN

Bizim vizeyi inceleyerek uygulamalı eğitime başlayalım.

En üstte Schengen vizesi olduğunu yazıyor zaten onu geçersek altındaki tarihler hangi gün vizenizin başladığını ve hangi gün bittiğini gösterir. Mesela bize 6 aylık çıkmış. Yanındaki 90 ise bu 6 aylık sürede o ülke sınırları içerisinde kaç gün kalabileceğinizi gösterir. Bu bize verilmiş olan için geçerli. Tatil süresi boyunca verilen vizeler de var.

  • Peki Schengen vizesindeki ‘C’ harfi ne demek? Bu vizenizin hangi tip olduğunu gösterir. 4 Çeşit Schengen vizesi vardır.




A tipi Schengen Vizesi: Havaalanlarında size transit geçiş için olanak sağlamakta.

C tipi Schengen Vizesi: Vizeyi aldığınız Schengen ülkesine 90 günlüğüne giriş hakkı sağlar. Turistik, ziyaret, kültür-spor amaçlı gidişleri kapsar.

D tipi Schengen Vizesi: Vizeyi aldığınız Schengen ülkesine 90 günlüğüne çalışma, girişimcilik, eğitim, aile birleşimi, vb amaçlarıyla kalış hakkı sağlar.

  • Schengen Vizesi’ndeki Mult ne anlama gelir? Bu vize ile kaç kere Schengen sınırlarına girebileceğinizi gösterir. Bunun da 3 çeşidi var.

Mult-Çok Girişli Vize: Yani size tanınan gün içinde Türkiye’den Schengen ülkelerine sayısız giriş yapacağınızı söyler.

Tek girişli vize: Bu da yine belirtilen gün içinde sadece bir sefer Türkiye’den Schengen ülkesine girebileceğinizi gösterir. Ama eğer bir kez giriş yaptıysanız ordan başka Schengen ülkesine girebilirsiniz. Orada ülkeler arası kontroller olmuyor. Ama sorun çıkmaz diyemiyoruz. Ama biz 6-7 kere giriş çıkış yaptık 3 ülke arasında ve hiç birinde kontrol yoktu. Elinizi kolunuzu sallayarak diğer ülkeye geçebiliyorsunuz.

İki Girişli Vize: 2 kere Türkiye’den giriş yapabilirsiniz bu vizeyle.

En altta yazan tarih ne diye soran olursa o da başvuru tarihi yani fonksiyonsuz eleman.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.