İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pasaport Nasıl Alınır?

Son güncelleme tarihi 8 Eylül 2020

Yazıda Neler Var?

Pasaport Nedir?

En basitiyle olaya başlayalım. Bu uluslararası geçerliliği olan bir kimliktir. Hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka yanınızda olması gerekir. Eğer dünyayı gezmek olmasa da değişiklik olsun diye şöyle bir gidip gelelim diyorsanız pasaport şart. Hatta vizenin seyahat özgürlüğüne karşı bir şey olduğunu düşünenlerdenseniz bile pasaport çıkarıp 101 evet yanlış okumadınız tam tamına 101 ülkeyi vizesiz gezebilirsiniz.

Pasaport Türleri Nelerdir?

4 çeşit pasaport var.

1-Siyah Pasaport:

Herkesin hayalini süsleyen dünyanın çoğu ülkesine vizesiz seyahat hakkı tanıyan bir pasaport bu. Ama heveslenmeyin parayı bastırıp alınan türde bir şey değil maalesef. Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlar, TBMM üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeleri, eski cumhurbaşkanları, valiler, büyükşehir belediye başkanları ve üst düzey devlet kadroları bu pasaporta sahip olabiliyor.




2-Gri Pasaport:

Bunu kimler alabiliyor diye bakacak olursak; devlet tarafından görevlendirilerek yurtdışına gidenler, sarı basın kartına sahip gazeteciler ve yurtdışında görevli olan akademisyenler.

3Yeşil Pasaport:

Yalnızca devlet memurları ve onların çocuklarına (25 yaşını doldurana kadar) verilen Yeşil (Hususi) Pasaport’un özelliği Bordo Pasaport’a göre vize işlemlerinin çok daha kolay ilerlemesi. Yeşil Pasaport alabilenler; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurları ve bunların 25 yaşına kadar olan çocukları.




4-Bordo Pasaport:

Vee işte bizi en çok ilgilendiren pasaport türü. İsteyen herkesin alabileceği bir pasaport. Davalık bir durumunuz yoksa çıkmama gibi bir durumu olmuyor. Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşı olan herkes Bordo Pasaport sahibi olabilir. Standart özellikleri olan Bordo Pasaport, yabancı ülkelere vizeli veya vizesiz seyahat yapmamızı sağlayan uluslararası kimlik kartı.

Peki bunu alabilmek için neler yapmak gerekiyor? Pasaport alırken hangi adımlar izlenmeli?

Pasaport Nasıl Alınır?

1-Öncelikle randevu almanız gerekiyor onun için de buraya tıklayabilirsiniz.

2-Daha sonra belgelerinizi toplayın. Gerekli belgeler yukarı da randevu alacağınız yerde resmi olarak belirtiliyor. 18 yaşının üstünde veya altındaysanız değişiyor en sağlam bilgiyi buradan alabilirisiniz.

Ama kabaca yazmak gerekirse:

2 adet biyometrik fotoğraf

Nüfus Cüzdanı Aslı

Varsa eski pasaportlar

Harçları yatırdığınıza dair banka dekontları

Eğer öğrenci pasaportu alacaksanız imzalı öğrenci belgesi




3-Ne kadar süreli pasaport alacağınıza karar verin ve pasaport bedeliniz bankaya yatırıp makbuzunuzu alın. Peki pasaport bedeli nedir? Ne kadar süreli pasaport alabilirim? Bu tamamen size kalmış bir şey. Bütçeye, planlarınıza ne uyuyorsa onu seçebilirsiniz. Ama şöyle küçük bir detay var ki çoğu ülkeye giriş yaparken en az 6 aylık pasaportunuz olmasını istiyor yani 1 yıllık bile alsanız 6 ay sonra giriş çıkışınızda sorun olabilir.

BONUS: 25 yaşına kadar, tüm öğrenciler sadece 108 liralık defter bedelini ödeyerek pasaport çıkartabilirler. Çok güzel uygulama değil mi ? 🙂

Pasaport ne kadar sürede çıkar diye merak edenler için maksimum 10 iş günü içinde verdiğiniz adrese teslim edilir.

 Harç BedeliDefter Bedeli
6 AY137,4  TL108  TL245,4   TL
1 YIL200,8  TL108  TL308,8   TL
2 YIL327,8  TL108  TL435,8   TL
3 YIL465,5  TL108  TL573,5   TL
4 – 10 YIL656  TL108  TL764   TL
 En sağdaki sütündakiler toplam ödeyeceğiniz ücretlerdir 🙂

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.